Acasă Extern Rusia avertizează asupra escaladării „periculoase” în Siria

Rusia avertizează asupra escaladării „periculoase” în Siria

Rusia a avertizat Statele Unite că lansarea atacurilor aeriene ca răspuns la un atac chimic suspectat în Siria ar putea declanșa un război între cele două țări, relatează BBC.

Rusia este un aliat al Siriei și oferă sprijin militar guvernului Asasd.

„Prioritatea imediată este de a evita pericolul războiului”, a declarat joi ambasadorul Moscovei la ONU, Vassily Nebenzia.

El a acuzat Washingtonul că a amenință pacea internațională și a declarat că situația este „foarte periculoasă”.

Puterile occidentale sunt considerate a fi pregătite pentru a ataca Siria, dar Rusia se opune unei astfel de acțiuni.

„Din păcate, nu putem exclude nici o posibilitate”, a declarat ambasadorul Nebenzia reporterilor după o întâlnire privată a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, conform sursei citate.

El a spus că există un „pericol de escaladare” sporit din cauza prezenței militare ruse în Siria.

Oficialii ruși de rang înalt, inclusiv șeful armatei, au avertizat că rachetele americane vor fi doborâte, iar locurile lor de lansare vor fi vizate dacă personalul rus va fi amenințat.

Ambasadorul Nebenzia a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să se reunească vineri pentru a discuta despre posibilitatea acțiunii militare occidentale.

Casa Albă declară că va continua să evalueze informațiile și să discute cu aliații săi despre cum să răspundă.

Între timp, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) declară că experții călătoresc în Siria și vor începe investigațiile sâmbătă.

De ce Occidentul ia în calcul o acțiune militară?

Apelul la acțiune vine după un atac chimic suspectat asupra orașului Douma, ocupat de rebeli, din Ghouta de Est, care a ucis zeci de oameni, potrivit activiștilor din opoziție, a grupurilor umanitare și a medicilor.

Se presupune că atacuri cu arme chimice au mai avut loc în Siria. Anul trecut, SUA au lansat o lovituri aeriene ca răspuns la atacul cu arme chimice care a avut loc în Khan Sheikhoun, unde victimele au fost testate pozitiv la otrăvirea cu gaz sarin.

În ultimele șase săptămâni, după lupte grele și cu aproximativ 1.700 de decese în rândul civililor din regiunea Ghouta de Est, guvernul sirian are controlul asupra zonei, care se află chiar în apropierea Damascului.

Există dovada recentului „atac chimic”?

Centrul de Documentare a Infracțiunilor (VDC), care înregistrează presupuse încălcări ale dreptului internațional în Siria, a declarat că victimele au fost găsite cu spumă la nivelul gurii, cu piele decolorată si cu  arsuri la ochi.

Joi, oficialii SUA au declarat că au prevalat pentru teste probe de sânge și urină de la victime, iar rezultatul arată folosirea clorului și a aunui agent neurotoxic, potrivit NBC News.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că are „dovezi” că guvernul sirian a atacat cu arme chimice  Douma, fără a oferi detalii suplimentare.

În Marea Britanie, miniștrii de Cabinetului May au fost de acord că este foarte probabil ca regimul Assad să fie responsabil pentru presupusul atac și a declarat că utilizarea armelor chimice nu trebuie „să fie de necontestat”.

În timpul unui apel telefonic târziu joi, premierul britanic Theresa May și președintele american Donald Trump au convenit asupra necesității de a descuraja utilizarea armelor chimice în Siria.

Ei au fost de acord să „continue să colaboreze îndeaproape”, a declarat Biroul premierului May într-o declarație.

Ce a spus Trump despre atac?

Duminică, a doua zi după atac, președintele american a declarat că președintele rus Vladimir Putin și-a asumat responsabilitatea pentru „atrocitatea” comisă în zona rebelă Douma, din cauza sprijinului său față de guvernul sirian.

Donald Trump și-a a anulat o vizită planificată în străinătate și este sprijinit de Franța și Marea Britanie pentru  a răspunde la atacul cu arme chimice din Siria.

Miercuri, președintele Trump a spus că rachetele „vin”, dar joi el a scris că nu a „spus când”. „Ar putea fi foarte curând sau nu atât de curând”, a spus el.

Mai târziu, Donald Trump a declarat reporterilor la Casa Albă: „Avem o întâlnire astăzi pentru Siria … Trebuie să luăm câteva decizii suplimentare, așa că vor fi făcute destul de curând.”

De asemenea, joi, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a spus unui grup al Congresului: „Cred că a existat un atac chimic și căutăm dovezile reale”.

Care este poziția Rusiei?

Rusia a descris relatările despre atacul chimic ca fiind o „provocare” menită să justifice intervenția occidentală.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că speră că bunul simț va prevala și că situația se va stabiliza, relatează BBC.

El a adăugat că Rusia își va „menține integral obligațiile internaționale”, conform sursei citate.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…