Acasă Extern Israel: Netanyahu avertizează cu privire la pericolul alegerilor anticipate

Israel: Netanyahu avertizează cu privire la pericolul alegerilor anticipate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că alegerile anticipate vor fi un dezastru pentru Israel. Netanyahu a făcut această observație în cadrul reuniunii Cabinetului, în prezența aliaților cheie ai coaliției de guvernare.

Premierul israelian urmează să se întâlnească cu ministrul de Finanțe în cursul acestei seri, într-o ultimă încercare de a evita alegerile anticipate.

Criza politică a început după ce ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a demisionat în contextul încetării focului cu militanții din Gaza după trei zile de luptă. Lieberman a declarat că încetarea focului cu Hamas este asemănătoare cu predarea, relatează presa israeliană.

Ce a declanșat criza?

În urma demisiei lui Lieberman și a retragerii din coaliția de guvernare a partidului său Yisrael Beiteinu, cabinetul Netanyahu rămâne cu o majoritate fragilă în în Knesset (parlament), doar un loc peste majoritate.

Discuțiile care au avut loc vineri între Netanyahu și rivalul său politic Naftali Bennett, pentru a găsi o cale de rezolvare a crizei politice, s-au încheiat fără acord.

Naftali Bennett a amenințat că va retrage partidul său Habayit Hayehudi din guvern dacă nu va fi numit noul ministru al Apărării.

Partidul lui Bennett este al treilea cel mai mare din coaliția de guvernare. Dacă partidul Habayit Hayehudi se va retrage din coaliție, Cabinetul Netanyahu va rămâne minoritar.

Partidul Kulanu, din care face parte ministrul de Finanțe, Moshe Kahlon, este vital pentru supraviețuirea coaliției de guvernare.

Ministrul Kahlon a declarat, pentru corespondentul BBC, că nu crede că acestă coaliție de guvernare poate continua.

Alegerile la termen ar urma să aibă loc în luna noiembrie 2019.

Ce se întâmplă dacă vor fi alegeri anticipate?

Actualul guvern se află la putere începând din luna martie 2015. Acesta cuprinde, în cea mai mare parte, partidele naționaliste și religioase care resping noțiunea de încetare a construcțiilor israeliene pe teritoriile ocupate de palestinieni.

Toate guvernele israeliene sunt formate în urma unor coaliții datorită sistemului din Israel, de reprezentare proporțională, adică niciun partid nu poate guverna singur.

Chiar dacă premierul Netanyahu nu dorește alegeri anticipate, sondajele recente arată că este încă favorit pentru a fi prim-ministru, iar partidul său Likud are cel mai mult sprijin.

Cu toate acestea, chiar dacă Likud rămâne cel mai mare partid, aceasta nu înseamnă neapărat că va rămâne la putere dacă alte partide pot forma o coaliție fără acesta.

Până acum, Netanyahu a câștigat de patru în alegerile parlamentare. Dacă rămâne în funcție după 31 mai 2019, îl va depăși ca longevitate pe fostul prim-ministru David Ben-Gurion, fondatorul statului Israelului.

Duminică, Netanyahu și-a avertizat colegii: „știm ce se întâmplă atunci când elemente dintr-un guvern de dreapta au dus la răsturnarea guvernului, ca în 1992 și în 1999, ceea ce ne-a adus dezastrul de la Oslo [acordul cu palestinienii] și dezastrul celei de-a doua [Intifada].

Care este substratul crizei politice?

Duminica trecută, o unitate israeliană sub acoperire a fost interceptată în Gaza, care este condusă de grupul militar palestinian Hamas.

A urmat o luptă, în care tancurile și aeronavele israeliene au deschis focul, ucigând șapte militanți palestinieni și un israelian.

În următoarele 48 de ore, Hamas a lansat asupra Israelului aproximativ 460 de rachete și tiruri de artilerie, fiind cel mai întens conflict după războiul din 2014. Israelul a răspuns cu 160 de atacuri aeriene care au vizat locații militare din Gaza.

Violențele au ucis șapte persoane în Gaza și una în Israel.

Marți, după medierea egipteană, Hamas și Cabinetul Netanyahu au convenit să înceteze focul.

Lieberman și Bennett s-au opus acestei decizii, considerând-o drept o predare. Lieberman a declarat că nu este de acord cu poziția adoptată de Israel, în timp ce Bennett a cerut să devină ministru al Apărării „pentru ca Israelul să se întoarcă și să câștige”.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…