Acasă Extern Donald Trump şi Xi Jinping sunt de acord să SUSPENDE noile tarife comerciale

Donald Trump şi Xi Jinping sunt de acord să SUSPENDE noile tarife comerciale

Preşedintele SUA Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit să sisteze aplicarea noilor tarife comerciale pentru o perioadă 90 de zile, timp în care să se poată purta discuţii aprofundate pe această temă, informează BBC.

Cei doi lideri au avut o întrevedere de aproximativ două ore, la Buenos Aires, după summit-ul G20, prima intrevedere de acest fel de la izbucnirea războiului comercial.

China a anunţat că preşedinţii Xi Jinping şi Donald Trump că au decis să nu impună noi tarife comerciale după 1 ianuarie 2019.

La summitul G20 din Argentina, liderii G20 au adoptat declaraţii comune care menţionează diviziunile privind comerţul, dar nu critică protecţionismul.

Înainte de G20, Donald Trump a declarat că intenţionează să continue planurile de majorare a tarifelor la bunuri importate din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, de la 10% la 25%, începând cu luna ianuarie.

După întrevederea avută de Trump cu preşedintele Chinei, Casa Albă a anunţat  va menţine taxe vamale de 10% pentru un cuantum de 200 de miliarde de dolari la importurile chineze, iar măsura de majorare a noilor tarife este suspendată pentru 90 de zile, dar a avertizat că dacă nu se va ajunge la un acord, noile taxe vor creşte conform planului.

 „Dacă la sfârşitul acestei perioade, părţile nu pot ajunge la un acord, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%”, a transmis administraţia Donald Trump.

Casa Albă a mai precizat că partea chineză a fost de acord să importe din SUA o cantitate nespecificată, dar „foarte substanţială” de produse agricole, energetice, industriale şi nu numai.

„China urmează să decidă formal achiziţionarea unei cantităţi substanţiale de produse agricole, energetice şi industriale din SUA, pentru a reduce dezechilibrele comerciale dintre cele două ţări”, precizează Preşedinţia de la Washington.

Donald Trump şi Xi Jinping au stabilit să lanseze imediat negocieri pentru modificări structurale în privinţa transferurilor de tehnologie, protejării drepturilor intelectuale şi securităţii cibernetice, precum şi în domeniul serviciilor şi comerţului cu produse agricole.

Washingtonul şi Beijingul au stabilit că negocierile vor trebui finalizate în următoarele 90 de zile. Dacă nu vor fi obţinute rezultate în această perioadă, taxele vamale de 10% vor fi majorate la 25%.

Informaţia a fost confirmată anterior şi de la Beijing. Potrivit televiziunii publice din China, „nu vor fi impuse taxe suplimentare, după 1 ianuarie, dar negocierile dintre cele două părţi vor continua”.

Wamg Yi, ministrul chinez de Externe, a declarat că discuţiile dintre cei doi lideri s-au desfăşurat într-o „atmosferă sinceră şi caldă”.

Aceasta a fost prima întrevedere a lui Donald Trump cu Xi Jinping în ultimul an. Donald Trump a impus taxe vamale de sute de miliarde de dolari pentru importurile din China, denunţând practicile comerciale ilegale ale Administraţiei de la Beijing. China a ripostat cu măsuri comerciale simetrice.

Înaintea întrevederii, Donald Trump exprima optimism că întrevederea va produce rezultate pozitive. „Am o relaţie specială cu preşedintele Xi Jinping. Acesta este primul motiv pentru care probabil vom reuşi să ajungem la ceva benefic pentru China şi pentru Statele Unite”, a afirmat Donald Trump.

„Doar cooperarea bilaterală poate fi în interesul păcii globale şi prosperităţii”, a spus, la rândul său, Xi Jinping.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…