Acasă Extern Victoria Fidesz: Ministru german avertizează UE

Victoria Fidesz: Ministru german avertizează UE

Un ministru german important spune că UE trebuie să renunțe la „aroganța și condescendența” față de Ungaria, unde europarlamentarul Viktor Orban tocmai a câștigat realegerea partidului său la cârma conducerii țării, relatează BBC.

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, dorește să limiteze migrația musulmanilor către UE, iar Viktor Orban se consideră un apărător al Europei „creștine”.

Este un timp tensionat în relațiile UE-Ungaria întrucât Viktor Orban sfidează politicile UE în domeniul migrației și ale statului de drept.

Monitorii electorali au declarat că votul a fost afectat de prejudecăți media și de xenofobie.

Observatorii de la organizația de securitate a OSCE din Europa au declarat că „alegătorii au avut o gamă largă de opțiuni politice, dar retorica intimidantă și xenofobă, presiunea mediatică și opacitatea finanțării campaniei electorale au compromis spațiul pentru o dezbatere politică reală”.

Votul a avut loc într-un „climat nefavorabil”, iar rivalii politici nu au putut concura cu Orban pe bază de egalitate, a spus OSCE.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, a desfășurat o campanie pe o platformă eurosceptică și anti-imigrație. Partidul său Fidesz a câștigat o majoritate de două treimi în parlament, la fel ca în două alegeri anterioare.

Politicienii anti-UE, inclusiv Marine Le Pen din Franța, au salutat victoria.

„Calea reformei”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a felicitat pe Viktor Orban, spunând „calea reformelor nu este niciodată ușoară”, dar „sprijinul majorității societății arată că merită făcut acest efort”.

Guvernul naționalist al Poloniei împărtășește opinia lui Orban că migranții musulmani amenință patrimoniul „creștin” european.

Polonia, împreună cu Slovacia și Republica Cehă, refuză să ia refugiații din Eritreea și Siria care locuiesc în prezent în lagăre supraaglomerate în Italia și Grecia așteptând relocarea în cadrul unei scheme de cote UE.

Viktor Orban a fost, de asemenea, felicitat de Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cel mai mare bloc politic din Parlamentul European. Fidesz este membru al acestui grup, în ciuda disputelor politice.

Liderul liberal al parlamentului, Guy Verhofstadt, a declarat că „prin felicitarea lui Orban fără să-l cheme să respecte valorile europene, PPE-ul își legitimizează atacul acestuia asupra statului de drept și încercarea de a instaura autoritarismul”.

Ungaria a ridicat garduri de frontieră în 2015 pentru a opri solicitanții de azil care vor să intre în țară.

Luna trecută, ministrul german Seehofer s-a pronunțat impotriva politicii liberale a cancelarului Angelei Merkel, spunând că „Islamul nu aparține” Germaniei. Limbajul său a echivalat cu cel al partidului de extremă dreaptă AfD.

Seehofer dorește, de asemenea, ca migranții să fie păstrați în așa-numitele „centre de ancorare” timp de până la 18 luni, perioadă în care sunt prelucrate cererile lor de azil.

Dar partidul bavarez CSU din care face parte Seehofer rămâne un aliat vital al creștin-democraților (CDU) și al cancelarului Angela Merkel.

În criza migranților din 2015-2016 peste un milion de migranți au ajuns în Germania, mulți dintre ei fiind refugiați din războaiele din Irak, Siria și Afganistan, conform BBC.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…