Acasă Intern ÎCCJ a decis punerea în LIBERTATE a fostului ministru Constantin Niță, Dan Şova și Rudel Obreja

ÎCCJ a decis punerea în LIBERTATE a fostului ministru Constantin Niță, Dan Şova și Rudel Obreja

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, miercuri noapte, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocații au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători, urmând să fie puşi în libertate fostul ministru Constantin Niță, Dan Șova și Rudel Obreja.

Mai mulți foști demnitari condamnați definitiv de completurile de 5 judecători cer suspendarea executarii pedepsei și rejudecarea apelurilor în baza deciziei CCR privind componența ilegală a completurilor de judecată care au pronunțat condamnările.

Aproximativ 20 de fosti ministri, foști parlamentari sau foști directori din companii de stat au deschis procese în care cer anularea condamnării și rejudecarea apelurilor. Cei mai mulți cer și suspendarea executarii pedepselor, până la rejudecarea apelurilor.

Primii care au cerut acest lucru au fost avocații fostului ministru al Energiei Constantin Nita, condamnat definitiv la patru de ani de închisoare pentru luare de mita. Fostul ministru a facut o cerere de contestație în anulare impotriva sentintei definitive.

Avocați fostului ministru Niță au cerut astăzi admiterea în principiu a cererii și suspendarea executarii pedepsei.

„Un om se află din luna iunie 2018 în penitenciar. În baza unei hotarari definitive. Numai că acea hotarare definitivă, după pronuntarea deciziei CCR, este de notorietate, lovită de nulitate. Este nulitate absolută. Este greșita componența instantei. Este nulitate care poate fi invocata oricand”, a spus avocatul Dan Lupașcu.

Potrivit acestuia, instanta de apel, completul de 5 judecatori care l-a condamnat pe Constantin Nița, nu a fost compusă cu respectare legii.

„Noi suntem în termenul de exercitare a contestației în anulare. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea”, a subliniat avocatul.

„Nu mai există niciun temei să execute o pedeapsa aplicată in baza unei hotarari nule. Are o situație medicală extrem de gravă, direct dependenta de conditiile de detenție, acum este închis la Miercurea Ciuc, a fost mutat de mai multe ori”, și-a continuat pledoaria avocatul.

DNA, concluzii de respingere

Procurorul DNA a arătat că aceste contestații în anulare se aplică doar în cazurile unor vicii de procedură penală, nu și în ce priveste modul de desemnare a judecatorilor. El a pus concluzii de respingere a contestației în anulare și de suspendare a executarii.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat, în iunie 2018, de magistrații instanței supreme, la o pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Fostul ministru Constantin Niță a fost acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu 30.000 de euro și peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul Iașiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oraș. Singura probă a acuzării a fost declarația lui Tiberiu Urdăreanu, care a avut calitatea atât de denunțător cât și de martor în dosarul de condamnare a fostului ministru Constantin Niță. Tiberiu Urdăreanu este cercetat penal de DNA, în alte dosare.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…