Acasă Extern Uciderea jurnalistului Khashoggi, un COMPLOT pentru înlăturarea de pe tron a Prințului Mohammed

Uciderea jurnalistului Khashoggi, un COMPLOT pentru înlăturarea de pe tron a Prințului Mohammed

În spatele uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul este un complot pentru debarcarea Prințului Mohammed bin Salman și aducerea pe tron a fratelui regelui Salman, Prințul Ahmed bin Abdulaziz, care locuiește temporar la Londra.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul spun că miliardarii saudiți care au fost arestați anul trecut la Hotelul Ritz Carlton doresc debarcarea Prințului Mohammed bin Salman și aducerea pe tron a Prințului Ahmed bin Abdulaziz.

Istoric:

Arestarea miliardarilor

La începutul lunii noiembrie 2017, Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a dispus arestarea a prinților corupţi, inclusiv a unuia dintre cei mai mari miliardari ai lumii, care era unul dintre cei mai puternici investitori de pe Wall-Street.

Unsprezece prinți saudiți au fost arestaţi, după ce un comitet anti-corupție pornit de regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud i-a găsit responsabili pentru fapte de corupţie. Trei miniştri au fost înlăturaţi din funcţie: Ministrul economiei şi al planificării, Adel bin Mohammed Faqih, precum şi ministrul Gardei Naţionale Miteb bin Abdullah bin Abdulaziz şi comandatul forţelor navale, amiralul Abdullah bin Sultan bin Mohammed Al-Sultan.

Decretul regal a anunţat că este nevoie de măsuri clare împotriva abuzurilor făcute de o serie de persoane, care pun interesul personal deasupra interesului public şi fură fonduri destinate unor proiecte publice. Regele Salman a promis că va ”găsi” şi se va lupta cu corupţia la toate nivelele.

Complotul

Cei care doresc debarcarea Prințului Mohammed bin Salman au ales un subiect foarte mediatizat și o acțiune abominabilă pentru a stârni mânia publică atât la nivelul societății saudite cât și la nivel internațional.

Complotiștii au ales Consulatul saudit din Istanbul tocmai pentru a fi siguri că înregistrarea video cu intrarea jurnalistului Khashoggi în sediul instituției va ajunge la presă. Familia jurnalistului este de origine otomană.

Dacă serviciul de informații au unui stat dorește eliminarea unui dușman al țării sau al status quo-ului are mijloace mult mai discrete de a îndeplini astfel de acțiuni. În România sunt celebre accidentele de mașină în care au sfârșit mulți securiști sau chiar ”sinuciderea” prin spânzurare.

Cine este jurnalistul Jamal Khashoggi?

Ucis în Consulatul saudit de la Istanbul, jurnalistul Jamal Khashoggi nu a fost mereu un critic al familiei regale de la Riad. Activitatea sa profesională a jonglat printre serviciile secrete, miliardari cu diverse interese, prinţi sau teroriști.

De altfel, s-a făcut cunoscut mai ales cu un interviu luat la sfârşitul anilor 1980 lui Osama bin Laden, fondatorul reţelei teroriste Al-Qaeda.

Jurnalist de renume în Arabia Saudită, Jamal Khashoggi a renunţat acum câţiva ani la statutul de apropiat al familiei regale din Riad şi s-a impus printre cei mai înverşunaţi critici ai prinţului moştenitor Mohammad bin Salman. În ultimul său articol, publicat în Washington Post, a denunţat atingerile aduse libertăţii presei în lumea arabă. „Această situaţie nu se va schimba probabil“, a spus Khashoggi. Dar, libertatea presei este este un concept puțin acceptat în societățile islamice, întrucât vorbim de state care au o altă cultură.

Născut la Medina, un loc sacru în lumea musulmană, într-o familie de origine otomană din Kayseri (Turcia), Jamal Khashoggi ar fi trebuit să împlinească 60 de ani la 13 octombrie. Dar, la 2 octombrie, a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul şi nu a mai dat vreun semn de viaţă de atunci. Presa turcă a scris că a fost torturat şi ucis în interiorul consulatului, de către o echipă specială.

Moartea sa a stârnit interes în Turcia şi la nivel internaţional. Căci, pe lângă detaliile oribile ale crimei, este vorba totodată de nepotul unui fost negustor de arme şi al fizicianului personal al fondatorului regatului saudit.

Cine sunt adversarii Prințului Mohammed bin Salman?

Toți prinții saudiți corupți și preoții islamici care se opun reformelor inițiate pentru dezvoltarea modernă a societății saudite și pentru ca femeile să aibă drepturi cetățenești.

Arabia Saudită are rădăcini adânci în legea islamică Sharia, care are foarte multe restricții și este în disonanță cu lumea modernă a secolului XXI.

Prințul Mohammed a dat drepturi femeilor saudite: dreptul de a conduce automobile și dreptul la muncă, în sensul de a putea fi angajate cu contract de muncă, ș.a.

Reformele inițiate de Prințul Mohammed bin Salman

Din iunie 2017, de când a preluat conducerea Arabiei Saudite, Prințul Mohammed bin Salman a inițiat lupta anti-corupție, reformarea și modernizarea societății saudite, care este ghidată de legea islamică Sharia, și reforme economice profunde prin lansarea programului de dezvoltare ”Vision 2030” (tr. Viziunea 2030).

Schimbări politice, economice și sociale

Gândirea politică a Prințului Mohammed a fost descrisă ca fiind naționalistă și populistă, cu o atitudine conservatoare față de politică, și o poziție liberală în chestiuni economice și sociale.

Pe 29 ianuarie 2015, prințul Mohammed a fost numit președintele nou-înființatului Consiliu pentru afaceri economice și de dezvoltare, care înlocuia Comisia Economică Supremă ce a fost desființată. În aprilie 2015, prințul Mohammed bin Salman a preluat prin decret regal controlul asupra companiei Saudi Aramco.

În 2018, el și-a exprimat sprijinul pentru Israel. Arabia Saudită nu recunoaște statul Israelul. Prințul Mohammed fiind primul membru al familiei regale saudite care a exprimat public astfel de sentimente.

Reforme interne

Mohammed bin Salman a limitat în mod semnificativ puterile poliției religioase. A creat o autoritate de divertisment care a început să găzduiască spectacole de comedie, evenimente profesionale.

Într-un interviu acordat televiziunii al Arabiya, el a spus că va da drept de ședere (”green card”) cetățenilor non-saudiți.

În februarie 2017, Arabia Saudită a numit prima femeie în fruntea Bursei saudite.

În aprilie 2017, Prințul Mohammed a anunțat proiectul de construcție a a unuia dintre cele mai mari orașe din lume – cu activități culturale, sportiv și de divertisment, în Al Qidiya, situat la sud-vest de Riad. Planurile pentru acest oraș de 334 de kilometri pătrați includ un safari și un parc tematic „Six Flags”.

În februarie 2018, a devenit posibil din punct de vedere juridic ca femeile saudite să-și deschidă propria afacere fără permisiunea soțului/ tatălui/tutorelui.

Potrivit Ministerului Saudit de Informații, începând din martie 2018, mamele din Arabia Saudită au primit dreptul de a păstra în custodia imediată copiii după divorț, fără a depune dosare.

În decembrie 2017, a avut loc primul concert public din Arabia Saudită la care a apărut pe scenă o artistă.

După 35 de ani, în aprilie 2018, a fost deschis pentru public primul cinematograf. Prințul Mohammed a lansat inițiativa de a deschide peste 2.000 de cinematografe până în 2030.

Reforme economice – Viziunea 2030

Prințul Mohammed bin Salman a preluat conducerea privind restructurarea economiei Arabiei Saudite, pe care a anunțat-o oficial în aprilie 2016, când a introdus Viziunea 2030 – orientarea strategică a țării în următorii 15 ani.

Viziunea 2030 este un plan de reformă a economiei saudite orientată spre o structură mai diversificată și mai privatizată. Planul descrie obiectivele și măsurile în diverse domenii, de la dezvoltarea veniturilor non-petrol și până la privatizarea economiei, e-govenment și dezvoltarea durabilă.

În octombrie 2017, Prințul Mohammed a anunțat planurile de creare a zonei economice Neom, de 500 miliarde de dolari, pentru a acoperi o suprafață de 26.000 de kilometri pătrați pe coasta Mării Roșii a Arabiei Saudite, care se întinde până în Iordania și Egipt. Neom urmărește să atragă investiții în sectoare precum energia regenerabilă, biotehnologia, robotica și producția avansată. Anunțul a urmat planurilor de a dezvolta o suprafață de 34.000 de kilometri pătrați de-a lungul unei lagune de 50 de insule pe coasta Arabiei Saudite din Marea Roșie, într-o destinație turistică de lux, cu legi egale cu standardele internaționale.

Pentru a stimula industria turismului, în noiembrie 2017 Prințul Mohammed a anunțat că Arabia Saudită va începe să emită vize turistice pentru străini, începând cu anul 2018.

În ultima săptămână din septembrie 2018, Prințul Mohammed a inaugurat linia de cale ferată de mare viteză, un proiect de 6,7 miliarde de dolari, care leagă Mecca și Medina, două orașe foarte tradiționaliste ale islamului. Haramain Express este o linie de 450 km care pe care se va circula cu până la 300 km/h, care va transporta în jur de 60 de milioane de pasageri anual. Operațiunile comerciale pentru calea ferată au început la 11 octombrie 2018.

După incidentul de la Consulatul din Istanbul, postul de televiziune Al Jazeera o susținut o campanie mediatică intensă împotriva Prințului Mohammed.

Prințul Ahmed bin Abdulaziz

Fratele regelui Salman, Printul Ahmed bin Abdulaziz, a sosit pe 31 octombrie, în Arabia Saudită pentru presupuse „discuții de criză” după ce uciderea lui Khashoggi, relatează cotidianul britanic The Independent.

Printul Ahmed bin Abdulaziz, cu sediul temporar la Londra, s-a întors acasă pentru presupuse discuții la nivel înalt, pe fondul acuzațiilor despre uciderea lui Jamal Khashoggi, și pentru acoperi succesiunea la tronul saudit ca urmare a presiunii asupra Prințului Mohammed ca urmare a uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează The Independent, citând surse.

Se pare că tema întoarcerii acasă a Prințului Ahmend este de a-l înlocui pe Prințul Mohammed bin Salman,  liderul de facto al țării și fiul regelui.

Arabia Saudită a negat vehement că Prințul Mohammed bin Salman se află în spatele operațiunii, iar consilierul Casei Regale pentru securitate și informații, Saud al-Qahtani, a fost demis după uciderea jurnalistului.

Prințul Ahmed s-a întors în Riad aparent cu garanții de protecție din partea oficialilor europeni și s-a întâlnit cu cei doi frați, prințul Talal și prințul Muqrin, în casa familiei, potrivit surselor apropiate de familia regală.

„Ei au stabilite ca în zilele următoare să organizeze o întâlnire a Casei Regale pentru a discuta situația politică actuală și viitorul Arabiei Saudite; MBS nu va fi acolo „, a spus un prinț, care este dintr-o linie rivală a familiei regale.

„Am auzit că [prințul Ahmed] a fost propus să fie rege, nu doar din partea familiei regale, ci și de către funcționari europeni”, relatează sursa citată.

Saudiții cer să se dezvăluie cine a dat ordin pentru uciderea jurnalistului Khashoggi.

„Știu [prințul Ahmed] s-a întors, știu că i s-a acordat un fel de protecție de către europeni, nu știu cum este asigurată această protecție. Dar știu că a fost abordat de mulți membri ai familiei pentru a lua măsuri pentru a începe inițiativa de a-l înlătura pe Prințul Mohammed. Acestea sunt fapte „, a spus sursa The Independent.

„Cât de mult intenționează să se facă, nu suntem siguri. Dar există zvonuri puternice în legătură cu numirea lui Ahmed ca moștenitor regelui și că el va lucra cu fratele său [mai mic], Prințul Muqrin, ca singurii fii  ai regelui Abdulaziz „, a adăugat sursa.

„Știm că va avea loc o întâlnire și că Europa îl va sprijini”.

Printul Ahmed este considerat a fi un favorit în Europa, dar nu neapărat susținut de oficialii administrației Trump care are  legături strânse cu MBS.

Prințul Ahmed este unul dintre așa-numiții Sudairi Seven, o alianță a fiilor regelui Abdulaziz al-Saud, dintre care doi au fost regi.

În Riad, o persoană apropiată de curtea regală a spus că prințul Ahmed bin Abdulaziz nu are niciun interes să fie rege, dar poate deveni Prinț moștenitor până când cineva mai potrivit va fi ales, dat fiind că MBS a devenit „compromis”.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…