Acasă Cultură Astăzi este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina, protectorul păgubiților

Astăzi este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina, protectorul păgubiților

În fiecare an pe data de 11 noiembrie creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul  Mare Mucenic Mina, iar romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie.

Cunoscut a fi protectorul păgubiților, mii de romani îi cer ajutorul sfântului în aceasta zi, pentru a îndepărta gândurile și faptele rele ale dușmanilor. Sfântul Mina este cunoscut și ca mare dezlegător de cununii.

Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis, stravechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian. A rămas orfan de mic. Tatăl sau a murit pe când el avea 11 ani, iar mama lui a trecut la cele veșnice trei ani mai târziu. Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însa, la 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, a părăsit armata și s-a retras în deșert, dedicându-se vieții ascetice.

Sfântul Mina a mărturisit dintotdeauna că este creștin, iar acest lucru i-a adus sfârșitul. I s-a taiat capul întrucât nu a vrut să renunțe la credința în Isus Hristos.

Moaștele Sfântului Mina se găsesc în București și în Iași.

Credincioșii care doresc să se închine la moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina pot trece pragul bisericii cu același nume din București. Moaștele sfântului au fost aduse aici în anul 1864 de la Muntele Athos.

Credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mina și în Catedrala mitropolitană din Iași, unde alături moaștele a 32 de sfinți, se află și un fragment din moaștele Sfântului Mina.

4.4/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…