Acasă Intern Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Ateneul Român

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Ateneul Român

Sesiune solemnă pe care Academia Română a dedicat-o Zilei Culturii Naţionale a fost susţinută în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a rostit un cuvânt de salut.

„Premiile şi aplauzele primite de artiştii români în 2018 au demonstrat, din nou, că România este un partener valoros în dialogul dintre civilizaţii”, a spus Iohannis.

Preşedintele a accentuat faptul că orientarea României spre spritul european s-a produs prin contribuţia elitelor.

Iohannis a vorbit despre anul 2019 şi despre evenimentele culturale programate ca o ocazie de „reafirmare a României drept un spaţiu al consacrării artistice”.

„În ultimii ani, din păcate, România se distinge prin cea mai redusă rată de achiziţie de carte”, a amintit Iohannis.

„Doar cultura defineşte locul comun al valorilor şi intereselor care ne unesc”, a mai spus preşedintele.

Manifestarea a fost moderată de Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care, în cuvântul de deschidere, a schiţat semnificaţia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale pe 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu.

În cadrul sesiunii festive, a transmis un mesaj şi Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, care a vorbit despre „rolul Bisericii în dezvoltarea culturii şi civilizaţiei româneşti”, amintind şi de vremurile grele pentru oameni ai cultului din vremea comunismului. Patriarhul a prezentat Biserica ortodoxă a ultimelor trei decenii drept „protectoarea şi promotoarea valorilor româneşti”.

Din partea Academiei Române au susţinut prelegeri Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al forului, cu temele „Cultura: A câta putere în stat?”, respectiv „Statalitatea românească şi vechile sale lăcaşuri”.

Prezentat ca reprezentant al culturii române de peste Prut, academicianul Mihai Cimpoi a adus un omagiu poetului naţional, în alocuţiunea intitulată „Eminescu şi Basarabia”, insistând asupra „rolului esenţial pe care poezia acestuia l-a avut în păstrarea şi cultivarea limbii române şi a identităţii naţionale dincolo de graniţele ţării”.

„Drumurile Basarabiei către ţară sunt blocate de natură mai rar, de politicieni, mai des”, a spus Cimpoi, care a ţinut să citeze din cântecul interpretat de Dan Spătaru „Drumurile noastre toate se vor întâlni vreodată”. „O să vă vorbesc în română, cu a făcut-o şi domnul Tusk aici pe scenă”, a glumit academicianul. Discursul său a fost întrerupt de mai multe ori de aplauze ca reacţie la citatele din Eminescu şi la comentariile legate de unire şi identitate românească. „Sunt un român şi jumătate”, a spus Cimpoi, citând momentul în care a fost definit ca „pe jumătate român”.

„Basarabia vrea să fie europeană şi, bineînţeles, românească”, şi-a încheiat academicianul Cimpoi intervenţia.

Din partea Guvernului au vorbit ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, şi ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, cei doi urmărind temele propuse în formule ca „Omagiu culturii naţionale” şi „Cultura naţională – valori, permanenţe, perspective în context european”.

Sesiunea festivă a fost urmată de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Vişan şi de un concert susţinut de Camerata Regală.

Foaierul Ateneului Român a găzduit o expoziţie foto documentară realizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Publicul a putut să admire unul dintre cele mai preţioase manuscrise eminesciene aflate în colecţiile Bibliotecii Academiei Române, Manuscrisul 2261, conţinând „Legenda Luceafărului”, precum şi ediţia facsimilată „Manuscrisele Mihai Eminescu”, în 38 de volume.

Sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naţionale a fost organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Română, Muzeul Naţional al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului Bucureşti, şi cu Biblioteca Academiei Române.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…