Acasă Extern Franța: Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial

Franța: Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial

Parisul găzduieşte astăzi ceremonia de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial. Peste 70 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, participă la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistiţiu al Primului Război Mondial.

Pe 11 noiembrie, lumea marchează 100 de ani de la sfârșitul primului război mondial.

Potrivit serviciului de presă Elysee, au fost trimise 84 de invitații liderilor mondiali pentru a se alătura la ceremonia de comemorare organizate de Ziua Armistițiului la Arcul de Triumf.

Liderii din aproape toată Europa, precum și șefii Austriei, Tunisiei, Republicii Central Africane, Coasta de Fildeș, Mali, vicepreședintele Indiei, prim-miniștri ai Japoniei, Israel, Canada, Thailanda etc., în general, a acceptat invitația. Șefii organizațiilor internaționale, cum sunt Fondul Monetar Internațional, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, NATO, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) de asemenea, și-au anunțat prezența la ceremonie.

Patru autobuze au dus liderii la Champs Elysee, unde ceremonia a început la ora locală (ora 10:00 GMT, ora României, 12.00).

Președintele Macron a susţinut un discurs, iar la final a reaprins flacăra de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat sub Arcul de Triumf.

Aproximativ 3.200 de invitați au  participat la ceremonia militară, urmată de festivități la Palatul Elysee, la Ministerul Afacerilor Externe, la Hotel des Invalides și chiar la Versailles, unde va avea loc un eveniment organizat de Brigitte Macron.

Cei mai mulţi lideri politici vor participa un Forum al Păcii convocat de preşedintele Franţei pentru a comemora încheierea conflagraţiei.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari şi a altor câtorva milioane de civili.

Întâlnire Trump – Macron

Sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA.

Potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost „foarte constructivă”, după ce în urmă cu câteva ore președintele Trump a catalogat drept „insultătoare” sugestia lui președintelui Macron privind înfiinţarea unei armate europene.

Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.

Președintele Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o „Europă puternică”, însă costurile cu apărarea au fost „în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite”.

„Atunci când preşedintele Trump trebuie să protejeze unul din statele din cadrul Statelor Unite nu cere Franţei sau Germaniei ori altei ţări să finanţeze (acţiunea). Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe investiţii”, a declarat Macron, potrivit postului BBC News.

Sâmbătă, preşedintele Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat oraşul Compiègne din nordul Franţei, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistiţiul între Franţa şi Germania imperială.

Vladimir Putin prezent la ceremonie

Președintele rus Vladimir Putin a sosit astăzi la Paris pentru a participa la festivitățile de comemorarea a sfârșitului Primului Război Mondial.

Vladimir Putin a aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle pentru a participa la parada militară de pe Champs Elysee, dedicată comemorărilor centenarului Primului Război Mondial..

Președintele rus nu a participat la cina organizată de președintele francez Emmanuel Macron în ajunul festivităților.

Donald Trump și Vladimir Putin prezenți la ceremonia de pe Champs Elysee

Președinții Donald Trump și Vladimir Putin Donald Trump s-au întâlnit la ceremonia organizată pe Champs Elysee.

Cei doi lideri au venit târziu la ceremonie, fiind așteptați de ceilalți lideri.

Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni astăzi la Forumului de Pace organizat pe marginea sărbătorilor de Ziua Armistițiului.

În cadrul întâlnirii cu Donald Trump, președintele Putin nu va ridica problema sancțiunilor SUA împotriva Rusiei, dar este probabil să discute discuta despre Tratatul INF, a relatat Sputnik International, citând o sursă din partea delegației ruse.

„Ne așteptăm ca liderii să abordeze această întrebare”, a spus sursa.

Aceasta a adăugat că Vladimir Putin nu va iniția o discuție despre sancțiunile pe care Statele Unite le-au introdus recent împotriva Rusiei.

„Sancțiunile nu au fost inițiativa noastră, așa că nu ridicăm această întrebare”, a spus sursa.

Biroul de presă al președintelui rus a transmis mai devreme că Vladimir Putin și Donald Trump vor discuta în timpul unui dejun de lucru la Palatul Elysee, după care își vor anunța planurile pentru o reuniune la Summitul G20 din Argentina.

Președintele Trump a discutat cu Erdogan

Președintele american Donald Trump și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au discutat despre reacția la uciderea de luna trecută a dizidentului saudit Jamal Khashoggi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Conversația a avut loc sâmbătă seara în timpul cinei cu șefii de stat invitați la Paris pentru a marca centenarul Primului Razboi Mondial.

Khashoggi, un jurnalist critic față de prințul saudit Mohammed bin Salman, a fost ucis la consulatul regatului din Istanbul de o echipă trimisă din Riad. Autoritățile din Arabia Saudită au recunoscut că uciderea a fost premeditată, însă trupul jurnalistului nu a fost găsit.

Erdogan a dezvăluit sâmbătă că înregistrările audio ale ucideriijurnalistului au fost date guvernelor din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie, adăugând că operațiunea a fost comandată la „cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.

Pe 7 noiembrie, președintele Donald Trump a spus că va formula săptămâna viitoare o „opinie mult mai puternică” privind uciderea lui Khashoggi, adăugând că va lucrat cu Congresul, Turcia și Arabia Saudită pentru a stabili cine a fost responsabil.

Riadul susține că, uciderea jurnalistului nu are nimic de-a face cu familia regală saudită, descriind-o ca o operațiune necinstită.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…