Acasă Extern Unirea Principatelor Române  

Unirea Principatelor Române  

Astăzi se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc la în data de 24 ianuarie 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, în data de 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Unirea celor două principate care aveau identitate culturală comună: vorbeau aceeași limbă, aveau aceeași religie, tradiții, obiceiuri, ș.a.,  au realizat pus bazele unei uniuni vamale, la începutul anului 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul războiului din Crimeea a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Pe data de 24 ianuarie se cântă Hora Unirii . Versurile pentru Hora Unirii au fost scrise de  Vasile Alecsandri și au fost publicate pentru prima dată în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogălniceanu, titlul original fiind Hora Unirei. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …