Acasă Cultură Serile „Acasă“: 160 de ani de la Unirea Principatelor române

Serile „Acasă“: 160 de ani de la Unirea Principatelor române

Prima ediție din acest an a Serilor „Acasă“ va avea loc miercuri 23 ianuarie, la ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu agenția națională de știri Agerpres îi invită pe românii din Portugalia să sărbătorească împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor române.

Generația de oameni de stat emanată de revoluția de la 1848 din Țările Române, ai cărei principali reprezentanți au fost Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, a reușit la 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor, în ciuda opoziției celor trei mari imperii (astăzi dispărute) cu care acestea se învecinau. Acest act a fost însă numai punctul de pornire al unui proces de integrare al celor două provincii istorice care vor constitui nucleul viitorului stat român modern.

Finalul serii va fi constituit de prezentarea documentarului „Marea Unire – România la 100 de ani“, produs de Agerpres. Proiecția filmului (subtitrat în limba engleză) va marca închiderea expoziției „România: Evoluție“, inaugurată la sediul ICR Lisabona în luna decembrie 2018.

Serile „Acasă“ îşi propun să îi reunească pe membrii comunităţii româneşti din Portugalia: artiști deja afirmați sau în curs de afirmare, studenți, universitari, medici români, pe toţi cei cărora le este dor de casă.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…