Acasă Extern Update: Grevă de amploare în Franța

Update: Grevă de amploare în Franța

Mii de șoferi, cadre didactice, asistente medicale, controlori de trafic aerian și alți membri ai personalului din sectorul public au început greva în Franța prin proteste de stradă împotriva celei mai recente reforme a lui Emmanuel Macron.

Președintele Franței, aflat la putere de aproape un an, a scăpat până acum de greve mari și de acțiuni sindicale, reușind cu ușurință să impună o revizuire a legilor muncii în toamnă..

Greva de joi marchează o nouă etapă  în acțiunea sindicală – este primul protest împotriva lui Macron, care a reunit funcționarii publici și personalul feroviar.

Grevele vor anula circualția trenurilor, o școală din cinci va fi închisă, aproximativ 30% din zborurile de la Paris anulate, întreruperea aeroportului în sud și aproximativ 150 de marșuri de protest în toate orașele.

Oamenii merg pe o platformă după ce un tren de navetă a sosit la gara Gare Saint-Lazare în timpul grevei la nivel național a sindicatului SNCF, la Paris, Franța, 22 martie 2018.

Există două seturi diferite de revendicări ambele având potențialul de a provoca o dureri de cap pentru guvernul francez.

Marele sector public al Franței are 5,4 milioane de lucrători la stat, iar planul de reformă a președintelui Macron reduce numărul acestora.

Personalul din sectorul public a constatat că Macron aplică promisiunile din campanie pentru o remunerație mai bună, dar încearcă, de fapt, să reducă bugetele, să se bazeze mai mult pe lucrătorii contractuali, să introducă salariile bazate pe merit și disponibilizări voluntare pentru a reduce numărul angajaților din sectorul public cu 120.000 în următorii cinci ani.

„Nemulțumirea și îngrijorările se răspândesc foarte repede”, a declarat Jean-Marc Canon al UGFF-CGT, unul dintre cele mai mari sindicate ale funcționarilor publici.

Protestatarii din serviciile publice demonstrează în Marsilia, sudul Franței, 22 martie 2018.

Greva muncitorilor feroviari de joi este începutul unei acțiuni sindicale ce va fi prelungită până în iunie. Feroviarii protestează împotriva planurilor lui Macron de a impune reforme profunde în vastul sistem feroviar de stat al Franței, inclusiv reducerea costurilor prin limitarea drepturilor speciale de angajare pentru lucrătorii feroviari. Între 3 aprilie și 28 iunie, sindicatele au planificat greve la două zile din cinci.

Guvernul lui Macron a insistat că va rămâne ferm în programul său de reducere a costurilor de stat și speră că opinia publică va fi exasperată de întreruperea circulației trenurilor și nu va sprijini grevele.

Un sondaj pentru Les Echos a arătat că aproape jumătate dintre francezi sprijină greva de joi, dar majoritatea lucrătorilor din sectorul privat s-au opus.

„Vom continua reformarea în profunzime a Franței … cu certitudinea că țara noastră are nevoie de această transformare pentru a compensa terenul pierdut în deceniile anterioare”, a declarat Macron reporterilor în timpul unei călătorii în India săptămâna trecută.

Data de grevei de joi a fost aleasă în mod deliberat pentru a reflecta începutul protestelor la nivel național în 1968 care au dus la cele mai mari greve din țară și la luptele notorii de stradă între poliție și studenți, mai 1968.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…