Acasă Diverse SUA și Turcia sunt de acord să dezamorseze criza din Siria  

SUA și Turcia sunt de acord să dezamorseze criza din Siria  

Statele Unite și Turcia, ale căror forțe armate se află  în nordul Siriei, au convenit să încerce să dezamorseze criza și să evite conflictul din Manbij.

Aliații NATO au declarat că echipele comune se vor întâlni în curând pentru a lucra alături de Turcia  la  eliminarea diferențelor de viziune, inclusiv în disputa asupra orașului Manbij din Siria. Manbij se află la 100 km est de Afrin.

Turcia a amenințat că va ataca forțele kurde aliate ale SUA în Manbij, întrucât le consideră grupuri teroriste.

Forțele pro-turce se luptă cu miliția kurdă din Afrin, în apropiere de granița sudică a Turciei cu Siria.

Orașul Manbij a fost ocupat de gruparea jihadistă ISIS, iar forțele armate ale SUA și unitățile de protecție a populației kurde, YPG, i-au alungat și au eliberat orașul.

Saptamana trecută, un general american a declarat că forțele sale vor „raspunde agresiv” oricărui atac cu sprijinul Turciei asupra orașului Manbij.

Ca răspuns, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat Statele Unite cu o „palmă otomană”, o referință istorică la Imperul Otoman.

Într-o conferință de presă comună, susținută la  Ankara, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, și omologul său turc, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au declarat că echipele de lucru vor aborda disputele care au condus la intensificarea tensiunilor dintre cele țări.

„Manbij va fi prioritar în efortul nostru comun de lucru”, a spus Rex Tillerson.

Secretarul de stat american a spus că, în timp ce SUA „recunosc dreptul legitim al Turciei de a-și asigura frontierele”, Turcia trebuie să „arate restrângere în operațiunile sale [în Afrin] pentru a minimiza victimele în rândul civililor”.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson a declarat că a convenit împreună cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu ca obiectivele SUA și Turcia pentru Siria să fie  „la fel”.

Ministrul Cavusoglu a spus că mecanismele pe care le-au convenit vizează „găsirea unor rezultate reale pentru a nu irosi timpul celuilalt „.

Pe o notă de discordie, ministrul de externe turc a declarat că SUA nu au respectat un angajament anterior referitor la forțele kurde care ar fi trebuit să se retragă spre est de-a lungul râului Eufrat. El a avertizat că „dacă YPG va ocupa aceste zone [la vest de râu], nu va fi niciodată stabilitate în zonă. Vom încerca să ne asigurăm că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a relatat BBC.

Turcia consideră YPG o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, care a luptat timp de trei decenii pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei.

Luna trecută, forțele turce susținute de rebelii pro-turci sirieni au atacat Afrin cu scopul declarat de a scoate YPG din zonă.

 

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…