Acasă Extern Ungaria: Legea „Stop Soros” interzice sprijinul pentru migranți

Ungaria: Legea „Stop Soros” interzice sprijinul pentru migranți

Parlamentul ungar a adoptat o nouă legislație care incriminează avocații și activiștii care ajută solicitanții de azil.

Oricine care „facilitează imigrația ilegală” se va confrunta cu un an în închisoare.

Guvernul lui Viktor Orban a numit legislația „Legea Stop Soros”, după ce filantropul miliardar a fost acuzat că sprijină migranții musulmani.

Votul în parlamentul ungar fost dat la câteva ore după ce unii lideri ai Uniunii Europene au convenit să organizeze discuții de criză cu privire la modul de revizuire a regulilor de azil.

Ungaria declară că imigrația amenință securitatea națională, însă poziția sa fermă și noua lege s-au confruntat cu critici internaționale.

Agenția ONU pentru refugiați a cerut oficialilor maghiari să renunțe la legea propusă, iar experții juridici din cadrul Organizației pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei au solicitat amânarea votului până vineri când vor fi revizuite măsurile.

Un raport al Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului a declarat că legislația ungară „incriminează activitățile organizatorice care nu sunt direct legate de materializarea migrației ilegale”.

Noua legislație modifică opt legi existente și introduce o nouă infracțiune de „facilitare a imigrației ilegale”.

Conform noii legi, oricine ar putea fi închis dacă lucrează pentru organizații neguvernamentale care sunt implicate în sprijinirea sau campania pentru solicitanții de azil.

De asemenea, măsurile măresc restricțiile privind azilul, astfel încât orice persoană care încearcă să intre în Ungaria dintr-o țară terță în care nu este direct amenințată de persecuție nu poate solicita protecție.

Într-o evoluție conexă, deputații au adoptat un amendament la constituție, care declară că „popoarele străine nu pot fi soluționate în Ungaria”, în genere interzicând încercările Comisiei Europene de a reloca solicitanții de azil din Italia și Grecia către alte state ale UE.

Atunci când circa 400.000 de persoane au călătorit prin Ungaria, în drum spre Europa de Vest, în mijlocul crizei migranților din 2015, premierul ungar Victor Orban a ordonat ridicarea unor garduri la frontieră pentru a opri afluxul. Comisia Europeană a impus o cota obligatorie de migranți pentru fiecare stat UE ca răspuns la criză, dar Viktor Orban a refuzat să o accepte.

În 2015, 177.000 de persoane au solicitat azil în Ungaria, dar numai câteva sute au fost acceptate. Anul trecut, numărul de cereri de azil a scăzut la aproximativ 3.200, conform BBC.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…