Acasă Economie Titlurile de stat Centenar au cea mai mare DOBÂNDĂ

Titlurile de stat Centenar au cea mai mare DOBÂNDĂ

Dobânda de 5% pe an la titlurile de stat „Centenar” este cea mai mare din piaţa bonusurilor de economisire.

Titlurile de stat pot fi cumpărate cu 1 leu bucata în perioada 15 iunie – 5 iulie în cadrul emisiunii „Centenar” lansată de Ministerul Finanţelor, dobânda fiind de 5% pe an, dar banii rămân blocaţi în acest plasament timp de 5 ani, titlurile fiind netransmisibile, nevandabile şi netranzacţionabile.

Ofertele băncilor afişează dobânzi semnificativ mai mici, însă perioada de „blocare” a banilor astfel economisiţi (la termen) este mult mai scurtă, lucru care compensează concurenţa Ministerului de Finanţe (MFP).

Pentru românii care economisesc cumpărând titluri de stat există avantajul preţului mic (1 leu per unitate), cu un plafon maxim de 100.000 de lei de persoană, astfel că în raport cu băncile care au plafoane minime de constituire a depozitelor concurenţa este oarecum echilibrată.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediţia „Centenar”, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei.

„Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile”, se arată într-un comunicatul MFP.

Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:

  • în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal,
  • în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban.
  • în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural.

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română SA”, a precizat MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori”, a mai arătat MFP.

Prospectul complet de emisiune, şi orice modificări ale acestuia, se găsesc pe site-urile www.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro şi www.posta-romana.ro.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…