Acasă Cultură Centenar: Concertul Rapsodia română la Paris

Centenar: Concertul Rapsodia română la Paris

Duminică, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, ICR Paris organizează la Ambasada României în Franța, concertul „Rapsodia română la Paris”, care încheie semnificativ turneul Festivalului SoNoRo din acest an.

În cadrul Sezonului care tocmai a demarat, activitatea Institutului Cultural Român de la Paris continuă cu evenimente care au loc aproape zilnic, acoperind o variată paletă culturală: joi, 28 noiembrie, a fost inaugurată la Galeria Oudin retrospectiva operei artistului plastic Christian Paraschiv, „Nomos”.

Vor urma, la Galeria Macadam a ICR Paris, vernisajul expoziției Wandei Mihuleac, „După Cădere/București-Paris”, în 4 decembrie și cel al expoziției „Mituri europene”, a pictorului Gh. I. Anghel, în 18 decembrie; concertul Oedip Redux, la Opera din Lyon, în 5 decembrie, cu Lucian Ban și Mat Maneri, ca și Întâlnirile muzicale cu Gautier Capuçon, un concert extraordinar având ca invitați de excepție pe ES Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România și Gautier Capuçon, directorul artistic al Clasei de Excelență pentru Violoncel a Fundației Louis Vuitton, ca și violonceliștii români Andrei Kivu și Cornelius Zirbo.

Un program inedit în cadrul Sezonului este propus de ICR Paris pentru descoperirea literaturii române contemporane de către un public mai larg. Programul „Literatură română, lecturi pariziene„, federează pentru prima oară, la inițiativa ICR Paris, toate catedrele de limba română din capitala Franței (Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, INALCO – Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale și cursurile de limba română de la ICR Paris), care organizează 11 lecturi din și cu invitați autori români, care vor fi găzduite de biblioteci pariziene și din zona metropolitiană. Acest program va debuta la Sorbona, biblioteca din Montreuil și biblioteca Buffon din Paris, în 6,7 și 14 decembrie, avându-i ca invitați pe Florina Ilis și Matei Vișniec.

Panorama filmului românesc de la Paris (13-16 decembrie) a fost aleasă ca eveniment-far al Sezonului și este organizat în exclusivitate de ICR Paris, fiind în același timp și singura prezentare a cinematografiei românești recente. 12 proiecții cu cele mai importante produse ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze, sunt dovada unei producții cinematografice ajunse la maturitate care nu încetează să surprindă, din anii 2000 încoace, specialiștii și publicul deopotrivă. Vor fi proiectate la cinematograful parizian Reflet Médicis, în deschiderea Panoramei, Un pas în urma serafimilor, nouă premii Gopo, în prezența realizatorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov, și în închidere Moromeții 2, în premiera internațională, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele. Panorama va mai prezenta ultimele filme ale lui Radu Jude, Corneliu Porumboiu și Marta Bergman…

ICR Paris, în calitatea sa de „manager cultural”, latura de diplomație culturală a României, este implicat în calitate de co-organizator în peste 200 de activități în toată Franța.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…