Acasă Intern Guvern: Credite cu dobândă zero pentru programul ”Investește în tine”   

Guvern: Credite cu dobândă zero pentru programul ”Investește în tine”   

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență (OUG) pentru credite cu dobânda zero în programul „Investește în tine”

„Astăzi, în sedinta de Guvern, a fost adoptat Programul ‘Investeste in tine’. (…) Este un program care își propune să contribuie la creșterea forței de muncă în acele zone ale țării unde se simte lipsa calificărilor în mai multe domenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, beneficiarii programului sunt, în primul rând, tineri cu vârste cuprinse între 16 si 26 de ani, care sunt cuprinși în sistemul de învațământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Muncii.

„Acestia au, prin program, acces la finantare, care consta în acordarea unui credit în valoare maxima de 40.000 de lei, garantat în proportie de 80% de catre stat. Dacă beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derularii programului, poate beneficia în plus (…) de 20.000 de lei”, a explicat Barbu.

Acesta a precizat că de acest program pot beneficia și persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 si 55 de ani, care sunt în sistemul de învățamânt sau urmează cursuri de reconversie profesională.

„Diferenta este ca pot beneficia de un credit de 35.000 de lei si de o suplimentare tot de 20.000 de lei, daca persoana respectiva este angajata sau se angajeaza in perioada derularii programului. Beneficiarul garanteaza 20% daca este angajat. Daca nu este angajat, trebuie insotit de un codebitor, pentru diferenta aceasta de 20%”, a aratat Nelu Barbu.

Conform declarației purtătorului de cuâant al Guvernului, împrumutul se acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, în functie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proforma, iar creditul se acorda pentru o perioada maxima de 10 ani, inclusiv perioada de gratie care poate fi pana la 5 ani.

„Finanțatorul este obligat sa acorde aceasta perioada de gratie egala cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani”, a spus Nelu Barbu.

Cheltuielile eligibile sunt din domenii diverse: educație, cultură, sănatate, sport, amenajarea locuințelor.

„Plafonul anual al garanțiilor, modalitatea și condițiile de acordare, condițiile de eligibilitate a instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare și a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor se vor stabili prin hotarare de Guvern, ce va fi elaborata de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Ministerul Finantelor Publice si, evident, va fi supusa aprobarii Guvernului. E, practic, vorba despre normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care a fost adoptata astazi in Guvernul Romaniei”, a spus Nelu Barbu.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…