Acasă Extern SUA cer întrunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru criza din Venezuela

SUA cer întrunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru criza din Venezuela

Statele Unite și Venezuela sunt blocate într-un impas internațional tensionat după ce joi  administrația Donald Trump a refuzat să retragă personalul american de la ambasada din Caracas și de la cele șapte consulate din țară.

Nicolas Maduro, actualul președinte al Venezuelei, contestat de opoziție și de statele democratice pentru acuzații fraudarea alegerilor prezidențiale, a cerut, mirecuri, personalului american din ambasadă și consulate să părăsească țara în 72 de ore.

Pompeo a respins ordinul lui Maduro

Miercuri, Washingtonul l-a recunoscut pe Juan Guaidó, șeful opoziției susținute de SUA, drept liderul de drept al Venezuelei, descriindu-l pe Nicolás Maduro ca uzurpator – un fost lider sindical și șofer de autobuz care a de transformat Venezuela într-un narco-stat.

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a respins ordinul lui Maduro și a cerut personalului diplomatic să nu părăsească Venezuela.

Ambasada a declarat că va rămâne deschisă pentru cetățenii SUA care au nevoie de „servicii de urgență”, dar au anulat majoritatea vizelor pentru venezueleni. Oamenii care ieșit joi din ambasada au declarat că situația din interior  apare normală.

Experții au declarat că refuzul lui Pompeo de a se conforma ordinului lui Maduro este unic în istoria Departamentului de Stat. „Nu-mi amintesc vreodată diplomați care să fi refuzat ordinul de a pleca de la guvernul gazdă, care este suveran”, a declarat Ronald Neumann, președintele Academiei Americane de Diplomație.

Miercuri, Mike Pompeo a cerut Organizației Statelor Americane (OSA) să înlocuiască reprezentanții lui Maduro cu cei numiți de Guaidó și să-l recunoască oficial ca președinte interimar.

La scurt timp după ce Juan Guaidó s-a declarat președinte, secretarul general al OSA, Luis Almagro, a declarat că organismul îl recunoaște ca lider al țării pe Juan Guido. Acum două săptămâni, OSA a respins legitimitatea lui Maduro.

 

Juan Guaidó, președinte interimar al Venezuelei

SUA a solicitat întrunirea C.S. al ONU

SUA a argumentat că Maduro a câștigat realegerea sa anul trecut prin fraudă și nu mai este liderul de drept al Venezuelei.

În timpul regimului Maduro, Venezuela, odată cea mai bogată țară din America de Sud privind venitul pe cap de locuitor, a alunecat spre statutul de stat eșuat. Milioane de cetățeni înfometați pleacă din țară în căutare de hrană, medicamente și locuri de muncă.

Într-un tweeter trimis joi, Statele Unite au cerut o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU, sâmbătă, pentru a discuta despre criza venezueleană.

Mike Pompeo a afirmat că Statele Unite vor acorda Venezuelei ajutor umanitar – alimente și medicamente, în valoare de 20 de milioane de dolari, care va fi livrat „cât mai curând posibil”.

Poziția UE

Mai mulți lideri europeni încearcă să dezamorseze criza cerând noi alegeri prezidențiale, fără să recunoască în mod oficial revendicarea lui Juan Guaidó ca președinte interimar.

La Bruxelles, liderii Uniunii Europene au propus „un proces politic imediat care să ducă la alegeri libere și credibile, în conformitate cu ordinea constituțională”, potrivit unei declarații a reprezentantei politicii externe, Federica Mogherini.

„Uniunea Europeana sprijină pe deplin Adunarea Națională ca instituție aleasă în mod democratic, ale cărei competențe trebuie să fie restaurate și respectate „, a spus Mogherini.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a făcut apel la calm.

Poziția statelor din regiune

Mai multe state din din regiune – Brazilia, Argentina, Peru, Bolivia și Columbia, susțin demersul Statelor Unite. Canada s-a alăturat poziției SUA. Acest sprijin a dat un nou impuls opoziției, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, săptămâna aceasta.

Campania internă și internațională au slăbit puternic președinția lui Maduro, protestele din ultimele zile fiind cea mai gravă provocare de la preluare funcția în 2013, după moartea mentorului său,  Hugo Chávez.

Moscova și Beijing sunt pro Maduro

Escaladarea rapidă a crizei într-o chestiune globală indică importanța strategică a statului sud-american care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume și care a fost văzut timp de două decenii ca un punct de sprijin pentru Rusia în regiune.

Moscova și Beijingul au sprijinit statul socialist sud-american ani de zile, investind miliarde de dolari prin împrumuturi și acorduri energetice, făcând din Venezuela joc dramatic al puterilor mondiale.

Joi, președintele rus Vladimir Putin a intrat în luptă oferind sprijin pentru Maduro, referindu-se la situația din Venezuela ca fiind „o criză politică internă intensificată de forțele externe”.

Oficialii ruși și parlamentarii pro-Kremlin au afirmat că Venezuela – după Irak, Libia, Ucraina și Siria – a devenit ultima victimă a eforturilor globale ale Statelor Unite de schimbare a regimului politic prin  încălcarea normelor internaționale.

Poziția Chinei. Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat că „sancțiunile externe și interferențele complică de multe ori situația.“

Întrebată în mod repetat dacă China recunoaște realegerea lui Maduro, ea a declarat că „la data de 10 ianuarie a acestui an, președintele Maduro și-a început al doilea mandat, și multe țări și organizații internaționale, inclusiv China, au participat la ceremonia de inaugurare”, a informat cotidianul Washington Post.

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, și-a exprimat sprijinul pentru Maduro.

Protestele sunt în desfășurare

Venezuelanii au trecut printr-o noapte tensionată, în timp ce protestele spontane au izbucnit în toate cartierele centrale și periferice din Caracas. Forțele de ordine fidele lui Maduro au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. Peste 16 protestatari au fost uciși, conform relatării Observatorul Conflictelor Sociale din Venezuela.

Zeci de persoane rănite au aglomerat spitalele din Caracas, iar în multe zone, oamenii au prădat supermarket-uri, brutării și magazine de băuturi. În unele cartiere s-au raportat confruntări între civili înarmați și forțele de securitate. Exploziile de grenade au putut fi auzite în centrul orașului și în cartierul estic Petare, conform sursei citate.

Cercul apropiat lui Maduro se simte amenințat și dezlănțuie toată forța aparatului de securitate  împotriva opoziției. În comentariile adresate mass-media din Caracas, ministrul Apărării, Maduro, Vladimir Padrino López, l-a denunțat pe Guaidó ca fiind „periculos” și a declarat că a fost lansată o lovitură de stat pentru a fi înlăturat conducătorul „legitim”, Maduro. Dar a evitat să facă declarații belicoase împotriva opoziției și a cerut un dialog național.

Juan Guaidó, un inginer de 35 de ani, pare să ofere o nouă speranță unei opoziții rupte și împărțite de multă vreme. Acesta a promis amnistierea militarilor dacă sprijină îndepărtarea lui Maduro.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…