Acasă Extern Abundența investițiilor străine în China

Abundența investițiilor străine în China

Accentul pe consum, inițiativa B & R și negocierile comerciale conduc la creșterea investițiilor și oportunităților străine în zonele emergente.

Sfârșitul de an arată o creștere masivă a investițiilor străine directe în China (ISD).

În perioada ianuarie-noiembrie, investițiile străine directe în China au crescut cu 9,8% față de anul precedent, atingând 803,62 miliarde de yuani (122 miliarde de dolari).

Acest lucru marchează o îmbunătățirea investițiilor străine de la un an la altul. În perioada ianuarie-octombrie, creșterea anuală a investițiilor străine directe a fost de 1,9%, potrivit datelor Ministerului Comerțului din China.

Accentul guvernului chinez asupra creșterii investițiilor străine directe în întreprinderile de înaltă calitate, servicii și întreprinderi tematice, ca parte a strategiei sale mai ample de restructurare și transformare a economiei, pare să fie o răsplată.

China are o politica de deschidere deplină pentru investitorii străini în domenii precum serviciile financiare, producția și serviciile. Guvernul urmează să elimine în mod ordonat barierele în calea accesului pe piață în anumite domenii-cheie, a declarat Gao Feng, purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului.

Eforturile sunt în concordanță cu obiectivele reformelor economice digitale care au fost subliniate săptămâna trecută la Conferința economică anuală.

Companiile globale precum BASF SE, Emerson Electric Co, Starbucks Corp și Air Asia au luat calea ISD pentru a-și extinde activitatea în China.

„Multe dintre aceste oportunități provin din cererea crescândă de produse și servicii legate de consum, canale de piață diversificate create de Inițiativa Belt and Road și negocierile de comerț liber cu statele partenere Chinei. Oportunitățile provin necesitatea pentru mai multe produse industriale sofisticate „, a spus Gao.

Guvernul chinez a decis să atragă cât mai mult capital străin și se așteaptă ca toate segmentele  identificate ca fiind esențiale pentru creșterea susținută – automatizarea, digitalizarea, serviciile financiare, asistența medicală, aviația, tehnologiile de mediu și întreprinderile din domeniul energiei regenerabile să atragă cât mai multe investiții directe.

Un exemplu îl constituie gigantul german chimic BASF a început producția cu o investiție, în Shanghai, de 140 milioane de euro pentru fabricarea catalizatorilor chimici folosiți în industria de automobile. Proiectul se realizează printr-o  societate mixta intre BASF si Shanghai Huayi Fine Chemical Co.

Aceasta investiție va spori producția locală a companiei chineze și va servi mai bine pieței în creștere a automobilelor din China și Asia-Pacific, potrivit companiei.

Noua fabrică produce grunduri pe pe bază de apă, care vor fi susținute de BASF Innovation Campus Asia Pacific din Shanghai, un centru nou de aplicații pentru automobile.

Până la sfârșitul anului 2018, centrul va oferi producătorilor de automobile acces la facilități avansate de cercetare și dezvoltare. Acestea includ un robot 3-D pentru aplicații de acoperire.

„Piața mondială a autovehiculelor va continua să crească semnificativ, China fiind țara cu cel mai mare număr de conducători auto, Inaugurarea acestei noi fabrici din Shanghai va avea un rol activ în dezvoltarea pieței auto din China , a declarat Dirk Bremm, presedintele diviziei de acoperire a BASF.

În 2016, în regiunea Asia-Pacific au fost produse 48,6 milioane de unități ușoare de vehicule, reprezentând 52% din producția mondială.

China a realizat 28,12 milioane de mașini și a vândut 28,03 milioane de automobile în 2016, în creștere cu 14,5%, respectiv cu 13,7% față de anul precedent.

Acest lucru a marcat cel de-al optulea an consecutiv pentru China ca fiind cea mai mare piață de automobile din lume, potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Automobile din China.

Sectorul auto nu este singurul sector care a înregistrat o creștere a investițiilor străine directe în acest an.

În luna iulie, guvernul chinez a relaxat restricțiile de intrare și limitarea ponderii investițiilor străine în domenii precum grădinițele și îngrijirea vârstnicilor, arhitectura, contabilitatea, comerțul, logistica, comerțul electronic și sectoarele tradiționale de producție și servicii.

De asemenea, a cerut mega orașelor, cum sunt Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen, să preia conducerea în îmbunătățirea mediului de afaceri, solicitând măsuri de reducere a inspecțiilor și amenzilor aplicate companiilor și interzicerea perceperii de taxe ilegale.

Companiile străine din acest an au, de asemenea, dreptul de a participa la licitații pentru contracte de achiziții publice, atâta timp cât produsele lor sunt fabricate în China. De asemenea, guvernul le va permite să facă publice și să emită obligațiuni pe piețele locale pentru a diversifica canalele de finanțare.

„Din cauza creșterii costurilor forței de muncă și a cererii slabe pe piața mondială, China se îndreaptă spre o creștere bazată mai degrabă pe consum intern decât pe export”, a declarat Feng Yaoxiang, purtător de cuvânt al Consiliului China pentru Promovarea Comerțului Internațional din Beijing.

„Companiile din Europa, Japonia și Statele Unite au descoperit deja că este timpul să investească mai mult în cercetarea și dezvoltarea chineză, precum și în domeniul științei și tehnologiei și al afacerilor de proiectare”, a declarat Feng. „Se așteaptă ca noile puncte de creștere să se prezinte pe măsură ce economia devine mai sofisticată”.

Emerson Electric Co. din SUA a deschis un nou Centru de tehnologie și metrologie la Beijing, pe 14 noiembrie, pentru a-și servi afacerile cu soluții de automatizare în China și în Asia.

Un alt exemplu include primul Centru de soluții pentru clienții din China cu o investiție de 28 de milioane de dolari..

Ministerul chinez al Comerțului a afirmat în repetate rânduri că „datorită marii sale dimensiuni ca economie de piață, fundației infrastructurii industriale și rețelei logistice, China este, pe termen lung, cea mai atractivă piață pentru companiile globale”.

Zonele-cheie ale Chinei pentru reforma economică și modernizarea industrială vor deveni noi oportunități de investiții pentru multe companii germane, a declarat Alexandra Voss, membră a consiliului din China, a Camerei de Comerț din Germania.

Gigantul britanic BP Plc și-a anunțat planurile, la începutul acestei luni, de a construi o nouă instalație de amestecare a lubrifianților în China pentru a produce lubrifianți de înaltă calitate. Noua fabrică va fi cea de-a treia facilitate de amestecare a BP din China și va avea investiții de aproximativ 230 milioane de dolari.

„Lubrifianții premium reprezintă o afacere de creștere pentru BP și pentru a ne asigura că putem satisface cererea într-o țară care se dezvoltă atât de repede cum precum China, este esențial pentru succesul nostru”, a declarat Tufan Erginbilgic, director executiv al BP Downstream. Noua centrală, care urmează să înceapă să funcționeze înainte de sfârșitul anului 2021, va avea o capacitate de producție anuală de 200.000 de tone.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…