Acasă Extern Avertisment SUA la ONU privind Siria

Avertisment SUA la ONU privind Siria

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a avertizat luni că, dacă Consiliul de Securitate al ONU nu reușește să acționeze în Siria, Washingtonul „rămâne pregătit să acționeze dacă trebuie”, la fel cum a făcut anul trecut când a bombardat baza aeriană a guvernului sirian după atacul cu arme chimice letale asupra populației civile.

„Nu este calea pe care o preferăm, dar este o cale pe care am demonstrat că o putem lua și suntem pregătiți să o luăm din nou”, a declarat Haley Consiliului de Securitate format de 15 membri. „Când comunitatea internațională nu reușește să acționeze în mod constant, există momente când statele sunt obligate să ia propriile acțiuni”.

Avertizarea lui Haley a venit în timp ce Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate să solicite o încetare imediată a focului de 30 de zile în Damasc și zona rebelă Ghouta din Est, unde forțele președintelui sirian Bashar al-Assad, susținute de Rusia și Iran, spun că vizează grupurile „teroriste” din jurul capitalei Damasc.

Consiliul de Securitate a cerut o încetare a focului de 30 de zile în Siria printr-o rezoluție adoptată în unanimitate la 24 februarie. Rusia a declarat că, Consiliul de Securitate nu ar putea impune o încetare a focului fără o înțelegere între părțile care se confruntă.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a informat luni Consiliul de Securitate cu privire la punerea în aplicare a rezoluției.

„Nu a existat nicio încetare a ostilităților”, a spus Guterres. „Violența continuă în Ghouta de Est și dincolo – inclusiv în Afrin, în părți ale Idlib și în Damasc și în împrejurimile sale.”

„În ciuda unor asigurări limitate ale transporturilor, acordarea de ajutoare și servicii umanitare nu a fost sigură, neîntreruptă sau susținută”, a spus Guterres. „Niciun asediu nu a fost ridicat … Din câte știam, nu a fost încă evacuată nicio persoană bolnavă sau rănită.”

Mii de familii dorm în  case dărâmate și pe străzile celui mai mare orășel din enclava Ghouta din estul Siriei, unde nu mai există niciun spațiu în pivnițele pregătite ca adăposturi de la bombardamente guvernamentale, au spus autoritățile locale.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…