Acasă Extern Avertismentul lui Macron privind Acordul nuclear cu Iranul

Avertismentul lui Macron privind Acordul nuclear cu Iranul

O eventuală decizie a preşedintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul riscă să conducă la „război”, avertizează președintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel.

Președintele american Donald Trump le-a cerut aliaţilor europeni să remedieze „deficienţele” Acordului nuclear semnat în anul 2015, avertizând că, în caz contrar, va refuza prelungirea documentului.

Decizia președintelui Trump este aşteptată pe 12 mai.

O decizie de abandonare a Acordului nuclear „înseamnă că am deschide Cutia Pandorei, ar putea avea loc un război”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Eu nu cred că Donald Trump vrea război”, a subliniat Macron, care s-a întâlnit recent cu preşedntele SUA şi a încercat să îl convingă să menţină Acordul nuclear cu Iranul.

Iranul este hotărât să respingă „intimidările” preşedintelui SUA, Donald Trump, în legătură cu Acordul nuclear şi nu va accepta modificarea tratatului, a avertizat un oficial iranian de rang înalt. „Acesta este un acord internaţional şi avem, categoric, capacitatea de a învinge intimidările Statelor Unite”, a declarat sâmbătă Ali Shamkhani, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională din Iran.

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump va decide ieşirea din acest tratat, Administraţia Vladimir Putin va bloca prelungirea sancţiunilor contra Teheranului, a avertizat Ministerul rus de Externe.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii oferă Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian.

În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest acord, decizia urmând să fie anunţată pe 12 mai.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…