Acasă Extern China acuză SUA de încălcarea suveranității

China acuză SUA de încălcarea suveranității

Un distrugător al SUA a navigat în apropierea unui teritoriu disputat de China, în Marea Chinei de Sud, la începutul săptămânii, au declarat oficialii americani sâmbătă, în timp ce Ministerul de Externe al Chinei a declarat că va lua „măsurile necesare” pentru a asigura protecția privind suveranitatea țării sale.

Incidentul a avut loc în condițiile în care Administrația președintelui Donald Trump urmărește cooperarea cu China în ceea ce privește gestionarea programul nuclear și rachetele balistice ale Coreei de Nord.

Miercuri seara, distrugătorul de rachete USS Hopper s-a apropiat la 12 mile marine de insula Huangyan din Marea Chinei de Sud, a declarat, sâmbătă,  ministrul chinez de Externe pe site-ul instituției.

Insula Huangyan, cunoscută și sub denumirea de Shoalul Scarborough, este un teritoriu aflat în conflict, fiind revendicat atât de China cât și de Filipine.

Vorbind sub condiția anonimatului, doi oficiali ai SUA au declarat că USS Hopper navigase la 12 mile marine de la Scarborough Shoal la începutul acestei săptămâni, a relatat Reuters.

Oficialii au declarat că această patrulare a avut loc în conformitate cu legislația internațională și a fost o „trecere nevinovată”, în care o navă de război recunoaște efectiv o mare teritorială trecând rapid, fără oprire.

Doisprezece mile marine este limita teritorială recunoscută la nivel internațional.

Într-o declarație, Pentagonul nu a comentat în mod direct despre patrulare, dar a afirmat că Statele Unite efectuează în mod obișnuit operațiuni de „libertate de navigație”, iar un rezumat al acestora va fi publicat într-un raport anual.

„Toate operațiunile sunt efectuate în conformitate cu legislația internațională și demonstrează că Statele Unite vor zbura, naviga și opera oriunde le va permite dreptul internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagon, locotenentul colonel Christopher Logan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat că nava a încălcat interesele suveranității și securității Chinei și a amenințat siguranța navelor și a personalului țării sale.

Marina chineză a ordonat navei americane să se retragă după ce și-a stabilit identitatea, a spus Lu.

Statele Unite au criticat China pentru construirea de insule și instalații militare în regiune, spunând că sunt  folosite pentru a restrânge navigația liberă în zonă. Navele americane au efectuat o serie de patrule de navigație în regiune.

China „se opune cu fermitate” eforturilor americane de a folosi libertatea de navigație ca scuză pentru a-i încălca suveranitatea și îndeamnă Statele Unite să-și „corecteze greșelile”, a spus Lu.

Într-o declarație separată sâmbătă, ministrul Apărării din Chinei a declarat că expedierea repetată a navelor de război ale SUA în regiune  „subminează pacea și stabilitatea regională” și afectează relațiile bilaterale.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…