Acasă Extern China: Constituția va cuprinde teoria lui Xi Jinping

China: Constituția va cuprinde teoria lui Xi Jinping

China va consacra gândirea lui Xi Jinping  în Constituția statului, pe fondul „fervoarei” naționale pentru președinte.

Partidul comunist de guvernământ chinez va consacra gândirea politic a președintelui Xi Jinping în Constituția țării, a relatat, vineri, mass-media chineză de stat.

Acest demers va consolidând puterea președintelui Xi Jinping, după reconfirmarea sa în funcție, la Congresul partidului desfășurat în luna octombrie.

Partidul Comunist Chinez a adoptat un amendament în unanimitate, pentru a adăuga „gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră” ca unul din principiile călăuzitoare ale partidului.

După o întâlnire de două zile a înalților oficiali de la Beijing, partidul a propus înscrierea teorii lui Xi Jinping în Constituția Chinei, a relatat agenția de știri Xinhua.

În comunicat se afirmă că  gândirea președintelui Jinping a generat o „fervoare” națională care a contribuit la crearea unui ” puternic impuls spiritual” în implementarea politicilor strategice ale Congresului al 19-lea.

Reuniunea a subliniat, de asemenea, că ar trebui instituit un sistem național de supraveghere „centralizat, unificat, autoritar și extrem de eficient” pentru combaterea corupției în întreaga birocrație de stat, a relatat Xinhua.

Cercetătorii juridici chinezi au declarat că țara are nevoie de o modificare a Constituției înainte de a înființa noua Comisie Națională de Supraveghere, prin care să fie statutate puterile acesteia.

Combaterea corupției din societatea chineză a constituit o preocupare cheie pentru Xi Jinping  în primul său mandat de președinte al țării și această bătălie va primi un nou impuls prin înființarea Comisiei Naționale de Supraveghere, odată cu cu începerea celui de-al doilea mandat.

Noua formă constituțională de combatere a corupției, la care lucrează comisia, va fi legiferată printr-un cod juridic  cel mai probabil în martie.

Modificarea Constituției chineze se poate realiza numai prin aprobarea oficială în Parlament.

Întroducerea în Constituția Chinei a principiilor gândirii președintelui Xi Jinping și înființarea Comisiei de Supraveghere îl plasează alături de Mao Zedong și Deng Xiaoping.

Mao Zedong este singurul lider a cărui ideologie a fost inclusă în Constituție, în timpul vieții, numele liderului  Deng Xiaoping a fost adăugat după moartea sa în 1997.

Constituția Chinei a fost modificată ultima dată în 2004, pentru a include garanții pentru protejarea proprietății private și a drepturilor omului.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…