Acasă Extern China și-a mărit bugetul militar

China și-a mărit bugetul militar

China a anunțat un buget militar de 1,11 trilioane de yuani (175 miliarde de dolari) pentru anul următor.

Cifra indică o creștere de 8% față de anul trecut și a fost anunțată la întâlnirea anuală a parlamentului care și-a început lucrările la Beijing.

China are cea mai mare armată din lume și s-a concentrat în ultimii ani pe modernizarea acesteia.

Prim-ministrul chinez Li Keqiang a stabilit un obiectiv de creștere economică de 6,5%.

Congresul Național al Poporului (NPC) este de așteptat să elimine limita a două mandate prezidențiale pentru a permite președintelui  Xi Jinping să rămână în funcție pe termen nelimitat.

Acest demers se datorează statulului președintelui Jinping care este considerat ca cel mai puternic lider de la președintele Mao Zedong. Votul privind propunerea va avea loc la 11 martie și este de așteptat să fie aprobat în unanimitate.

Reprezentanții NPC, aproximativ 3.000, reprezintă toate provinciile și regiunile Chinei. Adunarea se desfășoară în strictă siguranță – dizidenții cunoscuți sunt în mod obișnuit înlăturați din capitală înainte de a avea loc congresul.

Abordarea riscului datoriei

Guvernul a declarat că se va concentra pe trei obiective principale pe parcursul anului următor: combaterea expunerii Chinei la riscuri financiare, eliminarea poluării și continuarea combaterii sărăciei.

În raportul premierului Li Keqiang de deschidere a lucrărilor din parlament, a declarat că armata trebuie să fie „puternică la fel ca piatra în fața „schimbărilor profunde ale mediului de securitate națională”.

Creșterea bugetului militar anunțat într-un raport al bugetului este văzut ca un bun indiciu al ambițiilor strategice ale Chinei, deoarece continuă să-și modernizeze armata  și să dezvolte infrastructura în zonele înconjurătoare cum sunt Marea Chinei de Sud și regiunile de frontieră din Himalaya.

China este acum cea de-a doua cea mai mare economie din lume. După ani de creștere rapidă, milioane de persoane au fost ridicate din sărăcie și există o importantă clasă de mijloc.

China are, de asemenea, aproximativ 800 de miliardari, mulți dintre aceștia sunt membri ai Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez (CPPCC), cel mai înalt organism consultativ, care se întâlnește în această săptămână.

Dar, dependența Chinei de împrumuturi pentru a alimenta această creștere a condus la preocupări politice urgente cu privire la riscul datoriei.

Așa cum era de așteptat, raportul premierului Li Keqiang a spus că reconsiderarea acestui risc va fi o politică cheie pentru anul următor, promițând că „vor fi înăsprite controalele privind riscul în instituțiile financiare” și va avea loc „reprimarea a activităților care încalcă legea și a celor de fraudă financiară „.

Acest lucru ar putea indica acțiuni suplimentare, cum ar fi cele luate împotriva gigantului de asigurări Anbang, care a fost preluată de autoritățile de reglementare în domeniul asigurărilor.

Premierul chinez a stabilit ținta de creștere economică la 6,5%, ușor mai mică decât creșterea de 6,9% realizată în 2017.

În condițiile în care China are ambiții financiare la orizont apare potențialul unui război comercial cu SUA, întrucât Administrația Trump continuă politica de schimbare a echilibrului în comerțul global.

Excedentul comercial al Chinei cu SUA a atins un nivel maxim de 275,81 miliarde dolari în 2017.

Președintele Donald Trump a anunțat deja noi tarife la importurile de oțel și aluminiu pentru a aborda ceea ce el numește „tranzacții foarte proaste” și a amenințat măsuri suplimentare care vizează în mod specific importurile chinezești.

Purtătorul de cuvânt al NPC, Zhang Yesui, a declarat duminică că, în timp ce China nu dorește un război comercial „în cazul în care Statele Unite iau măsuri care afectează interesele chineze, China nu va sta pe loc”.

Premierul Li Keqiang a emis, de asemenea, luni un nou avertisment naționaliștilor din Taiwan, spunând că Beijingul „nu va tolera niciodată vreun sistem sau activitate separatistă pentru „independența Taiwanului „.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie separată, care va fi din nou parte din China, deși mulți din Taiwan doresc o țară separată.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…