Acasă Extern Alegerile din Italia: Rezultate parțiale

Alegerile din Italia: Rezultate parțiale

Nici un partid nu a obținut majoritatea după numărarea a peste jumătate din voturi.

Mișcarea Eurosceptică, anti-sistem Cinci Stele a obținut cele mai multe voturi.

Coaliția de dreapta a premierului Silvio Berlusconi, care include și Liga Nordului, un partid de extremă dreaptă, se pare că obține cele mai multe locuri de deputați.

Formarea unui guvern poate dura săptămâni de negociere pentru construirea unei coaliții.

Rezultatele provizorii arată că Partidul Cinci Stele a obținut 31,6% din voturi, Liga Nordului 18,2% din voturi, iar Forza Italia a lui Silvio Berlusconi 13,8%.

Partidul Democrat (DP), aflat la guvernare, a obținut doar 19,1% din voturi, ceea ce ziarul La Repubblica spune că este o lovitură psihologică pentru partid, deoarece nu a reușit să câștige mai mult de o cincime din voturi.

Voturile pentru Liga Nordului a venit de la alegătorii din nord, iar pentru Partidul Cinci Stele susținerea a venit din sudul țării.

Ce înseamnă rezultatul?

Cotidianul italian Il Fatto Quotidiano lansează un titlu din prima pagină spunând pur și simplu: „Totul se va schimba”.

Deși nici un partid nu va putea să formeze singur guvernarea, creșterea sprijimului pentru partidul populist Cinci stele este comparată cu Brexit și cu alegerea lui Donald Trump în SUA.

Coaliția  Berlusconi ar urma să obțină în parlament 248-268 de locuri, sub cele 316 necesare pentru a aveo o majoritate.

Partidul Cinci Stele a fost înființat în anul 2009 de comediantul Beppe Grillo care a denunțat cronismul în politica italiană. Cinci Stele va avea în viitorul parlament 216-236 de locuri, obținând majoritatea voturilor de la pătura socială săracă a Italiei.

Mișcarea de Cinci Stele condusă de Luigi Di Maio se opune politicilor de austeritate și dorește să elimine o lege privind vaccinările obligatorii.

Nemulțumirile legate de șomaj și imigrație au scăzut procentele Partidului Democrat a lui Renzi, numărul estimat de locuri în viitorul parlament este de  107-127 de locuri.

Rezultatele confirmate finale nu sunt așteptate peste câteva ore.

Votul pentru Senatul Italiei, camera superioară a parlamentului, a favorizat populiștii și partidele de dreapta. Cinci Stele au înregistrat performanțe mai bune decât se anticipase, cifrele bazate pe exit poll, sugerează că va ocupa în jur de 102-122 de locuri dar nu vor avea o majoritate.

Coaliția de dreapta se preconizează a avea 118-150 de locuri în Senat, iar Partidul Democrat 42-54 de locuri.

 

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…