Acasă Extern Franța: Iranul riscă noi sancțiuni

Franța: Iranul riscă noi sancțiuni

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe a spus că Iranul trebuie să răspundă îngrijorărilor internaţionale privind programul de rachete balistice sau riscă impunerea unor noi sancţiuni, a relatat France 24.

„Există programe pentru rachete care se pot deplasa pe câteva sute de kilometri, care nu sunt compatibile cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi care depăşesc nevoia Iranului de a îşi proteja frontierele”, a declarat Jean-Yves Le Drian reporterilor înainte de a efectua, luni, o vizită oficială la Teheran.

Ministrul francez a mai spus că Iranul trebuie să contribuie într-un mod mai „pozitiv” la rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu.

Jean-Yves Le Drian a făcut aceste declarații după ce purtătorul de cuvânt al forţelor armate iraniene a declarat că nu vor exista negocieri privind programul nuclear Iranian până când Occidentul nu va renunţa la propriile arme nucleare.

„Condiţia pentru negocierile privind rachetele Iranului este distrugerea armelor nucleare şi a rachetelor cu rază lungă de acţiuni ale Statelor Unite şi ale Europei”, a declarat oficialul iranian.

Grupul de state P5+1, din care fac parte China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania, au semnat în 2015 Acordul nuclear cu Iranul prin care Teheranul se angaja să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a dat un ultimatul puterilor europene, pe 12 ianuarie, pentru a „schimba greşelilor teribile ale acordului nuclear iranian”, ameninţând cu reluarea sancţiunilor.

Administraţia Trump consideră că există trei nereguli majore în acordul nuclear: neincluderea în acord a programului balistic al Iranului, condiţiile în care observatorii internaţional pot vizita centralele nucleare suspecte şi clauzele privind reducerea programului nuclear, care expiră după zece ani de la semnarea pactului.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…