Acasă Extern Iranul construiește o nouă fabrică pentru capacități nucleare

Iranul construiește o nouă fabrică pentru capacități nucleare

Iranul construiește o nouă fabrică de rotoare pentru centrifuge nucleare cu o capacitate de  60 de centrifuge pe zi, a declarat miercuri șeful Organizației iraniene a Energiei Atomice, Ali Akbar Salehi, ridicand miza unei confruntări între  Washington și Teheran.

Anunțul a venit la o lună după ce liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a declarat că a ordonat AgențiE de Energie Atomică să se pregătească pentru a spori capacitatea de îmbogățire a uraniului dacă  înțelegerea nucleară cu statele semnatare ale Acordului nuclear din 2015 se va deteriora după retragerea Washingtonului din pact.

Conform termenului acordului din 2015, semnat de Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania, Iranul a fost de acord să-și reducă programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni.

Ceilalți semnatari au încercat să salveze acordul, argumentând că oferă cel mai bun mod de a opri Iranul în dezvoltarea unei bombe nucleare.

Iranul a spus că va aștepta să vadă ce pot face celelalte puteri, dar a semnalat că este gata să-și reia activitățile de îmbogățire a uraniului. Teheranul a declarat în mod repetat că activitatea sa nucleară este doar pentru generarea de energie electrică și pentru alte proiecte pașnice.

Ali Akbar Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a declarat că noua fabrică nu  încălcăt termenii acordului.

„În loc să construim această fabrică în următorii șapte sau opt ani, am construit-o în timpul negocierilor, dar nu am pornit-o”, a spus Salehi, potrivit presei de stat din Iran.

„Bineînțeles, [liderul suprem] a fost complet informat și i-am dat informațiile necesare în acel moment. Și acum că a dat ordinul, această fabrică și-a început să fie funcțională.”

Fabrica va avea capacitatea de a construi rotoare pentru 60 de centrifuge IR-6 pe zi, a adăugat el.

Luna trecută, Salehi a anunțat că Iranul a început să lucreze la infrastructura de construire a centrifugelor avansate la sediul din Natanz.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …