Acasă Extern Iranul informează AIEA despre producția de îmbogățire a uraniului

Iranul informează AIEA despre producția de îmbogățire a uraniului

Teheran a dezvoltat infrastructura de producere a energiei electrice la sediul din Natanz, a declarat marți organizația iraniană pentru energia atomică, Ali Akbar Salehi, adăugând că țara a notificat ONU că va instala centrifugele acolo, informează Sputnik International.

Oficialul pentru energia atomică a remarcat că activitățile nucleare ale Teheranului vor rămâne în cadrul Planului comun de acțiune comună (JCPOA), cunoscut și sub numele de Acordul nuclear cu Iranul.

Adjunctul șefului Organizației pentru Energie Atomică din Iran (AEOI), Behrouz Kamalvandi, a declarat că organismul va informa Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) despre capacitățile crescânde ale țării în ceea ce privește îmbogățirea uraniului.

„O scrisoare va fi înaintată AIEA cu privire la procesul de creștere a capacității de a produce UF6 (hexafluorură de uraniu) și UF4 (tetrafluorură de uraniu) va începe marți”, a declarat Kamalvandi într-un interviu acordat agenției ISNA.

Kamalvandi a adăugat că Iranul are capacitate de a accelera producția de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului.

Luni, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a ordonat AEOI să se pregătească imediat pentru realizarea a 190.000 SWU în cadrul Planului comun de acțiune comună di Acordul nuclear din  2015 (JCPOA).

Acordul JCPOA a fost semnat în 2015 de Iran, Uniunea Europeană și grupul de țări P5 + 1 – China, Germania, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite. Acordul prevedea ridicarea treptată a sancțiunilor anti-iraniene în schimbul faptului ca Teheranul să mențină natura pașnică a programului său nuclear.

La 8 mai 2018, președintele american Donald Trump a anunțat că țara sa va părăsi acordul nuclear cu Iran. În plus, președintele Trump a decis să reînnoiască sancțiunile anterioare ridicate asupra Iranului.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…