Acasă Extern CNN: SUA în prag de război civil

CNN: SUA în prag de război civil

Proteste violente au loc în 30 de oraşe din Statele Unite, 16 state au impus starea de asediu, iar Garda naţională a fost activată în 12 state şi în District of Columbia, anunță CNN.

Protestele au apărut după moartea lui George Floyd,  bărbatul de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din Minneapolis, Minnesota.

Printre oraşele aflate sub stare de asediu se află Beverly Hills, Los Angeles, Denver, Miami, Atlanta,Chicago, Louisville, Minneapolis, Cincinnati, Cleveland, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Nashville, Seattle, Milwaukee.

Reţeaua de retail Target a închis temporar 175 de magazine din cauza protestelor. „Ne vom concentra asupra siguranţei membrilor echipei noastre şi ajutând comunitatea noastră să se vindece”, a declarat retailerul într-un comunicat.

În Minnesota, 71 de magazine sunt închise, 49 sunt închise în California, 12 sunt închise în New York, iar restul sunt închise în alte state.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a mobilizat joi trupele gărzii naţionale a statului, declarând situaţia o „urgenţă pe timp de pace”.

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a cerut miercuri deschiderea unei anchete penale împotriva poliţistului care a fost filmat în timp ce l-a imobilizat pe bărbatul de culoare punându-i un picior în jurul gâtului până când acesta a murit. Patru poliţişti implicaţi în incident au fost deja concediaţi.

În Minneapolis au fost efectuate zeci de arestări.

În orașul Seattle, zeci de protestatari au fost reţinuţi de poliţie după violenţele din oraş.

În Indianapolis trei persoane au fost împuşcate, una fiind ucisă în timpul protestelor.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat o stare de urgenţă în districtul Los Angeles. De asemenea, guvernatorul a autorizat asistenţă către Los Angeles, după ce a primit o solicitare din autorităţilor locale să desfăşoare Garda Naţională pentru a ajuta la dispersarea protestatarilor.

Starea de asediu a fost anunţată şi în San Francisco, în timp ce primarul solicită Gărzii Naţionale să fie în aşteptare. Primarul London Breed a spus că Garda Naţională din California va rămâne în aşteptare.

„Mi-aş dori ca ofiţerii să nu fi făcut asta”, spune primarul din New York, după ce poliţia a intrat în barieră pentru a reţine protestatarii.

Primarul din New York, Bill de Blasio, s-a declarat deranjat sâmbătă seară de un videoclip cu o maşină a poliţiei care intră într-o barieră în spatele căreia se află un grup de protestatari. „Mi-aş dori ca ofiţerii să nu fi făcut asta”, a adăugat el, dar a menţionat că există un context.

„Nu este potrivit ca protestatarii să înconjoare un vehicul de poliţie şi să ameninţe ofiţeri de poliţie. Acest lucru este greşit şi nu s-a mai întâmplat în istoria protestelor din acest oraş „, a spus Blasio.

„Nu voi da vina pe ofiţerii care încercau să facă faţă unei situaţii absolut imposibile…Mi-aş fi dorit ca ofiţerii să fi găsit o abordare diferită, dar să începem de la început. Protestatarii din acest videoclip au făcut un lucru greşit înconjurând acea maşină de poliţie”. Primarul a spus că nu va dispune stare de asediu în New York.

George Floyd și Derek Chauvin, colegi într-un club de noapte

Potrivit jurnaliştilor din Minneapolis, George Floyd şi Derek Chauvin ar fi lucrat împreună până anul trecut la un club de noapte din oraş.

Maya Santamaria, proprietara clubului El Nuevo Rodeo, din sudul oraşului, a declarat:

„Chauvin era poliţistul nostru în afara programului pentru toţi cei 17 ani cât am fost deschişi. Ei lucrau pe acelaşi schimb, dar Chauvin lucra afară, iar bodyguarzii lucrau înăuntru”, a spus aceasta.

Maya Santamaria a declarat că deşi cei doi lucrau la acelaşi club în serile aglomerate, nu poate afirma cu certitudine că se cunoşteau, dat fiind că administratorii clubului apelau la mulţi pazinici, inclusiv ofiţeri de poliţie aflaţi în afara programului.

„Un prieten mi-a trimis imaginile spunând: „E tipul care lucra pentru tine”. I-am spus că nu, dar apoi am văzut imaginea cu prim plan şi mi-am spus: „Dumnezeule, el este””, a mai afirmat femeia.

Ameninţare pentru poliţiştii corupţi

Mesajul hackerilor Anonymus a blocat temporar site-ul poliţiei din Minneapolis. Grupul Anonymous şi-a făcut simţită prezenţa în evenimentele tulburi din Minneapolis.

Într-un videoclip, Anonymous cere acuzarea lui Chauvin şi ameninţă că va expune corupţia din poliţie din Statele Unite, iar site-ul Poliţiei din Minneapolis a fost blocat la câteva momente după ce clipul a început să circule pe internet.

„Oamenii s-au săturat corupţie şi violenţă din partea unor organizaţii care promit să le ofere siguranţă.”

Grupul Anonymous şi-a făcut simţită prezenţa şi în evenimentele tulburi care au urmat uciderii lui George Floyd de către poliţistul Derek Chauvin de la Poliţia din Minneapolis şi cere dreptate.

 

Subtitrare:

Poliţiştii care ucid oameni şi comit alte infracţiuni trebuie să fie traşi la răspundere la fel ca noi ceilalţi. În caz contrar, vor crede că au dreptul să facă orice îşi doresc. Poate veţi spune că e vorba doar de nişte uscături, dar ce se întâmplă dacă ofiţerii care stau lângă ei şi nu fac nimic în timp ce comit infracţiuni, care refuză să-i judece pe aceşti criminali care acţionează împotriva oamenilor pe care au jurat să-i protejeze.

Oamenii s-au săturat corupţie şi violenţă din partea unor organizaţii care promit să le ofere siguranţă. După evenimentele din ultimii ani, mulţi oameni încep să înţeleagă că nu sunt aici ca să-i apere, ci mai degrabă să-i oprime şi să impună voinţa unor conducători criminali. Sunteţi aici pentru a menţine ordinea, nu pentru a oferi siguranţă oamenilor. De fapt, sunt chiar mecanismul pe care elitele îl folosesc pentru a-şi perpetua opresiunea globală.

Lumea începe să se trezească şi oamenii devin din ce în ce mai furioşi de fiecare dată când văd sânge vărsat inutil fără consecinţe. Aceşti poliţişti trebuie aduşi în faţa legii, iar ofiţerul Chauvin, în special, trebuie acuzat de omor. Din păcate, nu avem încredere în organizaţia lor coruptă pentru a face dreptate, aşa că vom scoate la iveală numeroasele crime din întreaga lume.

Noi suntem legiunea. Venim.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…