Acasă Extern Germanii îl consideră pe Trump o provocare

Germanii îl consideră pe Trump o provocare

Germanii consideră că președintele american Donald Trump reprezintă o provocare mai mare pentru politica externă germană decât liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, conform unui sondaj realizat de Fundația Koerber.  

56% dintre germani au descris relația cu Statele Unite ca fiind rea sau foarte proastă, se arată în sondaj.

În topul listei de preocupări privind politica externă, 26% dintre germani sunt îngrijorați de refugiați și de capacitatea Germaniei de a face față solicitanților de azil.

Pe locul al doilea sunt relațiile cu Donald Trump și Statele Unite, 19% dintre germani le-au descris drept o provocare majoră, urmată de Turcia cu 17%, Coreea de Nord cu 10% și Rusia cu 8%.

De la preluarea mandatului de Președinte al SUA, Donald Trump a neliniștit germanii datorită respingerii acordului pentru mediu de la Paris și a criticilor privind excedentul comercial al Germaniei și contribuțiile sale la alianța militară a NATO.

Acțiunile Președintelui Trump au determinat-o pe Angela Merkel să spună că Berlinul nu se poate baza pe Statele Unite în viitor. Cancelarul german a cerut Europei să-și ia soarta în propriile sale mâini.

Sondajul arătat un profund scepticism în rândul populației cu privire la faptul că Germania și-a asumat un rol mai activ în crizele internaționale, 52% dintre respondenți spunând că țara ar trebui să-și continue politica de restrângere postbelică.

Este posibil ca această opinie a germanilor să fie generată de faptul că în timpul campaniei electorale, din luna septembrie, Angela Merkel și alți politicienii de importanți, nu au vorbit prea mult despre modul în care Germania ar trebui să răspundă provocărilor formulate de președinția lui Donald Trump și despre consecințele Brexit.

Săptămâna trecută, Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, a condamnat lipsa de „deplorabilă” a leadership-ului în educarea germanilor despre necesitatea de a investi mai mult în apărarea și securitatea lor.

Sondajul de opine a fost realizat de Fundația Koerber, în luna octombrie, pe 1005 repondenți.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…