Acasă Extern Italia: Speranțele unui acord guvernamental

Italia: Speranțele unui acord guvernamental

Ostilitatea adânc înrădăcinată, construită de-a lungul anilor, trebuie depășită dacă Mișcarea anti-sistem 5 Stele (M5S) și Partidul Democrat (PD) de centru-stânga  vor să ajungă la o înțelegere pentru a forma un nou guvern care să pună capăt împasului post-electoral din Italia.

Cea de-a treia economie din zona euro este afectată politic de scrutinul din 4 martie, în urma cărui niciun partid politic nu poate foma singur guvernul. O alianță anti-imigrație de centru-dreapta, condusă de Liga Nordului a câștigat cele mai multe locuri în parlament și Mișcarea 5 Stele a câștigat cele mai multe voturi ca partid care s-a prezentat singur în alegeri, Partidul democrat (PD) s-a situat pe locul trei.

După încercarea inițială de a forma o coaliție între centru-dreapta și Mișcarea 5 Stele, încheiată cu un eșec, președintele Italiei, Sergio Mattarella, a cerut săptămâna trecută încercarea unei alianțe de guvernare între Mișcarea 5 stele și Partidul democrat.

Dacă ar fi vorba doar despre politici, părțile ar trebui să poată găsi o bază comună, mai ales că liderul de 31 de ani, Luigi Di Maio, al Mișcării 5 Stele, a adoptat recent o poziție mai moderată, apropiată de cea a Partidului Democrat, în termeni de politică fiscală și Uniune Europeană.

Ambele părți doresc să încerce să renegocieze regulile fiscale ale UE pentru a permite Italiei să reducă impozitele și să majoreze investițiile, dar spun că vor menține deficitul bugetar sub plafonul UE de 3% din produsul intern brut.

Mișcarea 5 Stele a renunțat la un angajament anterior de a organiza un referendum privind aderarea Italiei la euro și politica sa emblematică, iar un sprijin universal pentru veniturile celor săraci, este, în esență, o versiune mai generoasă a unei politici deja adoptate anul acesta de PD.

Trei priorități politice lansate în această lună de liderul PD Maurizio Martina, centrate pe creșterea dispozițiilor privind bunăstarea și combaterea sărăciei, au fost în mare măsură similare cu rețetele susținute de Mișcarea 5 Stele.

Cu toate acestea, Partidul Democrat este împărțit între facțiuni care doresc să intre în opoziție, conduse de fostul său lider și premier, Matteo Renzi, și alții care doresc să negocieze cu Mișcarea 5 Stele.

Succesorul lui Renzi, liderul interimar Martina, se află în al doilea grup și a convocat joi ședința organului executiv al PD pentru a decide dacă va începe discuțiile cu M5S.

Liderul M5S, Di Maio, dorește ca cele două părți să ajungă la un acord cu privire la un număr limitat de obiective politice, dar loialiștii Renzi nici nu vor să discute despre politici.

„Este o pierdere de timp, se poate termina doar cu un eșec”, a declarat președintele PD Matteo Orfini. „Suntem incompatibili cu M5S în ceea ce privește cultura politică, programele, istoria și ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”.

Susținătorii lui Renzi spun că, în calitate de partener al M5S , PD nu ar obține niciun credit pentru niciun succes guvernamental și ar împărți vina dacă lucrurile nu merg bine. Susținătorii unei înțelegeri spun că cel mai mare pericol pentru PD ar fi reîntoarcerea la urne, unde riscă să piardă și mai mult sprijin.

Cicatrici adânci

Diferențele dintre părți se referă mai degrabă la identitate și personalități decât la politici și sunt într-adevăr foarte profunde.

Mișcarea de 5 Stele a fost înființată în 2009 de către comediantul Beppe Grillo, în semn de protest împotriva a ceea ce el a văzut drept o alianță coruptă a Italiei, alcătuită din partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și din partidul democrat.

M5S a susținut întotdeauna că există o mică diferență între cele două. M5S acuză pe PD pentru că nu a adoptat niciodată o lege privind conflictul de interese pentru a opri imperiul media al lui Berlusconi și afirmă că prin agenda sa pro-business, corectă din punct de vedere politic, este o expresie a intereselor și statu-quo-ului.

„PD reprezintă pur și simplu bănci și companii multinaționale”, a spus Grillo în 2016.

Un sondaj publicat sâmbătă de către agenția SWG a arătat că de două ori mai mulți alegători ai M5S se identifică ca fiind de centru-stânga decât cei de centru-dreapta, dar majoritatea încă preferă ideea de guvernare a M5S cu Liga Nordului – de extremă dreaptă, decât cu PD .

Constatările sondajului sugerează că faptul de a fi pro- sau anti-sistem este mai semnificativ pentru alegătorii de M5S decât etichetele ideologice tradiționale stânga-dreapta.

Grillo, în vârstă de 69 de ani, s-a retras în ultimii ani, dar furia lui împotriva PD, din perioada când a condus M5S a lăsat cicatricile profunde, iar parlamentarii de M5S au folosit uneori violența verbală la fel ca și el.

„Mafioți dezgustători”, a strigat Paola Taverna, acum președintă adjunctă a Senatului,  omologilor ei din PD în camera superioară a parlamentului în 2015.

În calitate de prim-ministru, Renzi a fost rezervat în majoritatea atacurilor sale politice față de M5S, mai degrabă decât Forza Italia sau Liga. În schimb, el a fost numit „o jumătate de spirit” de către Grillo și urmașii săi.

„Nu putem pretinde că nu au existat cinci ani de guvernare fără insulte între părți”, a declarat Simona Bonafe, parlamentar european pentru PD, care este apropiată de Renzi.

Insultele au zburat și în cealaltă direcție, parlamentarii PD numindu-i „fasciștii” omologii lor de la Mișcarea 5 Stele.

PD a prezentat o nouă lege electorală cu câteva luni înainte de acrutinul electoral, iar mai târziu a adoptat-o pentru a împiedica o victorie de Mișcării 5 Stele.

Nu există nici o îndoială că principalul obstacol în calea unei înțelegeri între cele două părți este Renzi, relatează Reuters.

El a demisionat din funcția de lider al PD după alegeri, pentru că a obținut doar 18% din voturi, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată, și cu 14 procente în urma Mișcării 5 Stele.

Unii parlamentari M5S se tem că, deși PD este de acord cu întâlnirea de joi pentru a deschide discuțiile privind formarea unei alianțe de guvernare, Renzi și susținătorii acestuia vor încerca să o doboare.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…