Acasă Extern NATO se mută într-un sediu nou

NATO se mută într-un sediu nou

La aproape un an de când președintele american Donald Trump a inaugurat cu fanfare la un summit special noul sediu NATO de miliarde de dolari, oficialii alianței se mută în sfârșit, lăsând în urmă construcția din prefabricate din anii 1960, unde se scurgea apa de ploie în birouri în timpul furtunilor.

Cele două decenii de planificare a construcției și o întârziere suplimentară de un an, cauzată de problemele tehnologice, sunt lăsate în urmă odată cu mutarea în noile birouri.

Personalul internațional și cele 29 de ambasade ar trebui să se mute până la jumătatea lunii iunie pentru a pregăti reuniunea miniștrilor apărării din cadrul statelor membre NATO și apoi pentru summitul de două zile al liderii alianței din luna iulie, unde se așteaptă să participe și președintele american Donald Trump, au spus oficialii pentru Reuters.

În interiorul strălucitoarei clădiri din sticlă și din oțel, aliații NATO se vor confrunta cu probleme familiare, cum ar fi cele legate de noua Rusie și să gestioneze apărarea colectivă a Europei.

Această acțiune a fost impulsionată de vizita președintelui Donald Trump și a altor lideri occidentali, la 25 mai 2017. Donald Trump, fost dezvoltator imobiliar, a apreciat clădirea de 1,17 miliarde de euro ca fiind frumoasă, dar a spus că refuză să întrebe cât costă.

Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a declarat mutarea sediului s-a derulat printr-un program de aproximativ un an.

„Nu cred că e rău pentru un proiect imens de construcție”, a declarat Gottemoeller reporterilor, dar a recunoscut că apa de ploaie a picurat în biroul ei din vechea clădire NATO în timpul unei furtuni din timpul acestei ierni.

Întârzierea a rezultat în parte datorită unui plan ambițios privind un sistem informatic central care să acționeze ca un creier pentru a conduce clădirea. Acest plan a fost complicat de contractul companiei Lockheed Martin Corp care a vândut divizia de servicii IT la începutul anului 2016.

Leidos Holdings Inc și-a încheiat treaba, dar „transferul de la o companie la alta a fost un factor de întârziere”, a spus Gottemoeller. Clădirea are 60.000 de senzori care ajută la controlul a tot ceea ce se petrece, de la temperatura camerelor la ușile de securitate de la intrare.

Cei 4.200 de angajați vor lucra într-un spațiu de birouri similar cu cel de la sediului Organizației Națiunilor Unite din New York. Cu excepția faptului că pentru a îndeplini cerințele de construcție impuse de standardul din Belgia, sediul NATO este de numai 32 metri  înălțime la cel mai înalt punct.

Considerat de unii ca fiind relicva Războiului Rece până la anexarea Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a câștigat o nouă relevanță, deoarece Occidentul se confruntă cu Rusia, cu războaie cibernetice, atacuri teroriste în Europa și încearcă să se apere împotriva amenințării cu rachete balistice din Iran și Coreea de Nord.

„Covorul fermecat”

Cu geamuri a căror dimensiune totală echivalează cu 10 terenuri de fotbal, sali elegante, cu cameră de luare a deciziilor în Consiliului Atlanticului de Nord, amfiteatru extins, mulți angajați care se află în prezent la sediul din 1967 de-a lungul străzii din Bruxelles au fost dornici să se mute începând de luni .

Anul trecut, la summitul NATO din mai, cu avioane de luptă care zburau deasupra capului, NATO a folosit noua clădire pentru a proiecta o imagine a puterii și a reînnoirii, evitând prea multă vorbă despre starea  neterminată a clădirii.

Până în luna iunie ambele clădiri vor fi în funcțiune, și cea veche și cea nouă. Oficialii NATO transferă între cele două clădiri cutiile și arhivele printr-un serviciu special de autobuze numit „covorul magic” de către oficialități.

NATO a decis că avea nevoie de un nou sediu în 1999, deoarece sediul său la Bruxelles nu era decât temporar. Clădirea a fost construită în grabă atunci când alianța a fost forțată să părăsească Parisul după retragerea Franței de la comandamentul militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în 1966.

Pentru a face referire la originile NATO în Războiul Rece, noul sediu are două panouri de beton din Zidul Berlinului.

În noul sediu mai este expusă o bucată de epavă de la etajul 107 al unuia dintre Turnurile Gemene din New York, distrusă în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite – fiind singura dată când NATO și-a activat clauza de apărare colectivă.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…