Acasă Extern Patel vizită ultrasecretă în Israel

Patel vizită ultrasecretă în Israel

Priti Patel, Secretarul britanic pentru Dezvoltare Internațională a avut întâlniri secrete în Israel. Întâlnirile au avut loc pe parcursul a două zile din luna august.

Aceste întâlniri nu au fost divulgate, nici măcar, Ministerului de Externe din Marea Britanie. Diplomații britanici din Israel nu au fost informați despre planurile Secretarului britanic.

Priti Patel a fost însoțită în Israel de un influent lobbyist conservator pro-israelian.

Secretarul britanic s-a întâlnit cu liderul unuia dintre principalele partide politice din Israel și a făcut vizite la mai multe organizații unde a fost discutată o afacere oficială.

Potrivit unei surse, cel puțin una dintre întâlniri a avut loc la sugestia ambasadorului israelian la Londra.

Premierul britanic Theresa May a spus că Priti Patel a fost într-o vacanță privată, pe care a plătit-o personal, în timpul căreia a avut ocazia să se întâlnească cu diverse persoane..

Ministerul Muncii a cerut o investigație pentru a examina dacă Priti Patel a încălcat codul ministerial și regulile privind lobby-ul.

Patel – freelancer de politică externă

La întâlnirile ultrasecrete ale Secretarului Patel nu au fost prezenți funcționari publici, dar Patel a fost însoțită de Lordul Polak, președinte de onoare al Prietenilor Conservatori ai Israelului (CFI), o organizație influentă de lobby care are acces la donatori bogați pentru fondurile partidului.

Unii miniștri și parlamentari au acuzat-o pe Priti Patel că a încercat să câștige favoruri cu donatori bogați pro-israelieni conservatori, care ar putea să finanțeze o viitoare campanie pentru conducerea partidului.

Altele au acuzat-o că a condus propria „politică externă” privind Israelul, fiind cunoscut că Patel este o susținătoare a Israelului.

De asemenea, miniștrii au declarat că există un risc potențial ca întâlnirile să fi încălcat codul de conduită ministerial care prevede că „miniștri trebuie să se asigure că nu apare nici un conflict între obligațiile lor publice și interesele lor private”.

Un fost ministru a spus: „Ce spune restul Orientului Mijlociu când un membru de prim-rang al Executivului britanic dispare timp de 48 de ore la o sărbătoare de familie în Israel și se află sub aripa unui lobbyist pro-israelian? “

Dezvăluirile riscă să provoace un scandal în guvern, în timp ce Primul Ministru israelian, Benjamin Netanyahu, este la Londra pentru a marca centenarul Declarației de la Balfour, când Marea Britanie și-a sprijinit pentru prima dată ”un cămin național” pentru evrei.

Aniversarea declarației Balfour stârnește discordie în clasa politică britanică: liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, a refuzat să participe la dineul cu cei doi șefi de guvern și a delegat-o pe responsabila cu politica externă din Partidul Laburist, Emily Thornberry, să participe.

La rândul ei, Thornberry a spus că Marea Britanie nu ar trebui să aniverseze declarația Balfour, ci să recunoască Palestina ca stat, solicitare respinsă de ministrul de externe Boris Johnson.

De altfel, antipatia crescândă pentru statul Israel nu este cantonată în Marea Britanie doar în Partidul Laburist, ci și în largi segmente ale stângii politice și civice, unde anti-sionismul a devenit practic respectabil.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…