Acasă Extern Israel: Benny Gantz, rivalul premierului Netanyahu, va primi mandat pentru formarea guvernului

Israel: Benny Gantz, rivalul premierului Netanyahu, va primi mandat pentru formarea guvernului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a anunțat, luni, pe președintele Reuven Rivlin că își depune mandatul încredințat pentru a forma o coaliție de guvernare. Președintele Rivlin a declarat că intenționează să-i încredințeze lui Benny Ganz misiunea de a forma o coaliție de guvernare. Gantz va avea la dispoziție 28 de zile pentru a forma un guvern și este așteptat să anunțe până joi seara dacă acceptă sau nu.

„Imediat după ce am primit mandatul de a forma guvernul m-am străduit din răsputeri să formez un guvern de largă uniune națională. Asta este ceea ce își doresc oamenii”, spune Netanyahu într-o postare video pe contul de Facebook, în care anunță că eforturile sale de a-l aduce la masa negocierilor pe adversarul său politic Benny Ganz și de a evita convocarea de noi alegeri au eșuat.

Este pentru prima dată în zece ani când un alt candidat decât Netanyahu ar încerca să formeze guvernul, notează Haaretz.

Israelienii au fost chemați la urne luna trecută pentru un scrutin parlamentar anticipat, care însă nu a oferit un câștigător clar nici de această dată. Votau deja pentru a doua oară anul acesta.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și principalul său adversar, Benny Gantz, au fost aproape la egalitate în scrutinul din septembrie, după ce, în urma alegerilor din aprilie, urnele oferiseră un rezultat aproape asemănător. Benjamin Netanyahu nu a putut forma nici atunci o coaliție de guvernare. Pentru scrutinul anticipat din septembrie a venit cu promisiuni noi, prin care a încercat să-i atragă pe naţionaliști de partea sa: a spus că va anexa coloniile israeliene din Cisiordania, un angajament tratat cu îngrijorare de comunitatea internaţională. N-a reușit, însă, să convingă un număr semnificativ de alegători să-l voteze, astfel încât să încline balanța.

Benny Gantz, un politician cu origini româneşti

În aprilie, când a provocat alegeri anticipate, premierul Benjamin Netanyahu era acuzat de corupție și încerca să obțină al cincilea mandat în fruntea executivului israelian.

Benny Gantz, liderul alianţei de centru Albastru şi Alb, s-a concentrat în campanie pe elemente-cheie precum securitatea şi a promis o clasă politică mai curată. Fost şef de stat major al Armatei Israeliene, el este un politician cu origini româneşti, tatăl acestuia fiind născut în România.

Niciun partid nu a câştigat vreodată o majoritate absolută în Parlamentul Israelului, aşa că negocierile pentru crearea unei coaliţii de guvernare sunt o practică obișnuită după alegeri în Israel.

Sondajele de opinie înainte de alegeri arătau că cele două partide, Likud, al lui Netanyahu, și Partidul Albastru și Alb al lui Benny Gantz, erau foarte apropiate.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…