Acasă Extern Netanyahu plănuieşte anexarea coloniilor din Cisiordania după alegeri

Netanyahu plănuieşte anexarea coloniilor din Cisiordania după alegeri

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Channel 12 News, că intenţionează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania dacă va câştiga alegerile din 9 aprilie, relatează Reuters.

În cadrul interviului, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, aşa cum ţara a făcut cu Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan, ambele ocupate în 1967 şi ulterior anexate, decizii nerecunoscute de comunitatea internaţională. „Cine spune că nu o vom face? Discutăm despre asta”, a declarat el. „Mă întrebaţi dacă vom trece la nivelul următor. Răspunsul este că da, vom trece la nivelul următor. Voi extinde suveranitatea”, a adăugat premierul.

Liderii palestinieni au reacţionat imediat după declaraţia premierului Netanyahu. Saeb Erekat, negociatorul-şef palestinian şi un apropiat al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat: „Israelul va continua să încalce dreptul internaţional cu neruşinare atât timp cât comunitatea internaţională va continua să nu pedepsească această ţară, mai ales în condiţiile în care Administraţia Trump sprijină Israelul în acţiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor”.

În Fâşia Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a solicitat Autorităţii Palestiniene să îşi întrerupă cooperarea cu Israelul în domeniul securităţii în Cisiordania. „Visul lui Netanyahu de a anexa Cisiordania nu se va împlini niciodată, noi nu vom permite asta”, a declarat el.

Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel şi palestinieni.

Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii în Cisiordania, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…