Acasă Extern Teodor Meleșcanu în vizită la Chișinău de Ziua Diplomatului

Teodor Meleșcanu în vizită la Chișinău de Ziua Diplomatului

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat, joi, o vizită la Chişinău, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, pentru a participa la festivitatea de marcare a Zilei Diplomatului.

În discursul susţinut cu această ocazie, Teodor Meleșcanu a evocat caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova şi a transmis un mesaj de susţinere a demersurilor diplomatice în direcţia consolidării perspectivei europene, precizează MAE.

Ministrul Teodor Meleșcanu a fost primit de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Ministrul Teodor Meleșcanu și Pavel Filip, premierul Republicii Moldova

În cadrul discuţiilor,  Teodor Meleşcanu a transmis un mesaj ferm de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, confirmând interesul României pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare în numeroase domenii de interes comun.

Teodor Meleșcanu a evidenţiat prioritatea acordată promovării proiectelor de conectare ireversibilă a Republicii Moldova, prin România, la spaţiul european şi valorile UE, cu accent pe proiectele de interconectare în domeniul energetic şi al infrastructurii, precum şi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi culturii, care au potenţialul real de a genera beneficii directe pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Totodată, ministrul Meleșcanu a manifestat interesul României pentru consolidarea prezenţei investiţionale româneşti în Republica Moldova.

Ministrul român de Externe a transmis Guvernului Republicii Moldova un mesaj ferm de încurajare a reformelor şi angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, apreciind că nu există altă opţiune viabilă pentru Republica Moldova decât continuarea angajamentului european.

În context, Teodor Meleșcanu a subliniat necesitatea organizării viitorului scrutin parlamentar din Republica Moldova în conformitate cu standardele democratice în domeniu.

De asemenea, Teodor Meleșcanu a asigurat că, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, toate aceste elemente se vor regăsi printre priorităţile României şi a evidenţiat prioritatea acordată demersului de consolidare a Parteneriatului Estic, în contextul aniversării a 10 ani de la lansarea acestuia şi împlinirii a 5 ani de la liberalizarea regimului de vize inclusiv pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi semnării Acordului de Asociere.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu și Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova

”Am convingerea fermă că nu există a alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european. Prin urmare, încurajez Guvernul Republicii Moldova să ia toate măsurile necesare pentru avansarea parcursului european şi implementarea reformelor în baza Acordului de Asociere cu UE, inclusiv realizarea acţiunilor necesare în perspectiva alegerilor parlamentare din februarie 2019, pentru asigurarea celor mai ridicate standarde democratice în desfăşurarea procesului electoral”, a arătat ministrul Teodor Meleşcanu, citat în comunicat.

Ministrul Teodor Meleșcanu a avut la Chişinău şi o întrevedere cu reprezentanţi ai opoziţiei democratice pro-europene. Cu acest prilej, a reiterat prioritatea strategică a României de susţinere a viitorului pro-european şi democratic al Republicii Moldova, evidenţiind, din această perspectivă, deschiderea şi interesul României de a menţine dialogul cu toţi actorii politici din Republica Moldova care susţin agenda europeană, precizează sursa citată.

În contextul vizitei la Chişinău, ministrul Teodor Meleşcanu a participat la o reuniune a ambasadorilor din statele membre UE, ocazie cu care a încurajat consolidarea relaţiei UE – Republica Moldova, subliniind angajamentul României, inclusiv din perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, pentru sprijinirea eforturilor de reformă asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu UE.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…