Acasă Extern Teodor Meleșcanu a participat la summitul de aniversare a 70 de ani de la înființarea NATO

Teodor Meleșcanu a participat la summitul de aniversare a 70 de ani de la înființarea NATO

Șeful diplomației române Teodor Meleșcanu a participat, în perioada 3-4 aprilie 2019, la summitul de aniversare a 70 de ani de la înființarea NATO, desfăşurat la Washington. 

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a organizat, în cursul serii de 3 aprilie, o ceremonie oficială într-o locație cu o puternică încărcătură simbolică – locul în care, cu 70 de ani în urmă, a fost semnat Tratatul de la Washington de către cele 12 state aliate fondatoare.

Cu prilejul reuniunii au avut loc discuții substanțiale cu privire la principalele teme aflate în prezent pe agenda NATO.

Programul reuniunii a inclus două sesiuni şi un dejun aliat, desfăşurate pe parcursul zilei de 4 aprilie 2019.

Prima sesiune de lucru a fost dedicată evoluţiilor recente, cu accent asupra vecinătății estice. Aliaţii au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate și au discutat despre rolul NATO în actualul context, în condiţiile menţinerii posturii şi acţiunilor agresive ale Rusiei şi a continuării încălcării, de către aceasta, a prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Au fost abordate atât măsurile privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, precum și cele referitoare la sprijinul acordat statelor partenere, în vederea consolidării capacităților naționale de apărare și a creșterii rezilienței interne.

S-a decis întărirea măsurilor existente în regiunea Mării Negre și acordarea de sprijin suplimentar Georgiei și Ucrainei. A fost reiterat angajamentul ferm al tuturor statelor membre privind continuarea unui rol cuprinzător al NATO pentru a răspunde eficient atât amenințărilor și provocărilor de tip convențional, cât și celor de natură hibridă.

Ministrul Teodor Meleşcanu a precizat că, pe fondul acestor evoluţii de securitate îngrijorătoare, Alianţa trebuie să continue eforturile de implementare deplină a măsurilor agreate, inclusiv în regiunea Mării Negre, de o manieră coerentă şi unitară, în vederea asigurării unui răspuns eficient la amenințările și provocările complexe cu care se confruntă.

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, prezent la reuniunea NATO, Washington, 3 aprilie 2019

A doua sesiune a fost dedicată evoluțiilor strategice la nivel internațional, cu accent asupra demersurilor pe linia combaterii terorismului. Miniştrii au trecut în revistă eforturile, concretizate în angajamentele operaționale din Afganistan şi Irak, sprijinul acordat Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL, dar şi asistenţa oferită partenerilor din vecinătatea sudică.

Şeful diplomaţiei române a subliniat participarea activă a ţării noastre la toate aceste eforturi. A evidențiat în mod special contribuția semnificativă la misiunea din Afganistan, salutând progresele înregistrate până în prezent. A subliniat importanţa ca Afganistanul să continue pe calea consolidării rezultatelor pozitive obținute în ultimii ani.

Reuniunea ministerială de externe s-a încheiat cu un dejun de lucru în format aliat. Cu acest prilej au fost discutate progresele înregistrate în ceea ce privește împărțirea echitabilă a responsabilităților, fiind reafirmată determinarea  aliaților de a continua să acţioneze în sensul îndeplinirii angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor din 2014, pe cele trei coordonate majore: alocări bugetare, capabilităţi şi contribuţii la misiuni şi operaţii. Cu acest prilej, a fost evidențiată importanța pe care statele membre o acordă asigurării resurselor necesare îndeplinirii obiectivelor NATO în actualul context internațional. A fost reiterat angajamentul ferm al statelor membre pentru o relație transatlantică solidă, fundament al unei Alianței puternice și unite.

La finalul reuniunii ministeriale, şefii diplomaţiilor aliate au adoptat o declaraţie comună pentru marcarea aniversării a 70 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice.

În cadrul reuniunii, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu omologul georgian. Au fost discutate aspecte legate de relația bilaterală, precum și de cooperarea Georgiei cu UE și NATO. Teodor Meleșcanu a reconfirmat sprijinul ferm al țării noastre pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei, salutând progresele importante obținute de autoritățile de la Tbilisi în procesul de reformă internă și contribuțiile semnificative la asigurarea securității regionale și internaționale.

Viitorului summit al Alianței se va desfășura în luna decembrie 2019, la Londra.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…