Acasă Extern Putin acuză SUA de înșelăciune în ”Maidanul” din Kiev

Putin acuză SUA de înșelăciune în ”Maidanul” din Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Statele Unite că au înşelat „grosolan şi fără neruşinare” Rusia în timpul crizei din 2014 în Ucraina, când, pe de o parte, au cerut Moscovei să exercite influenţă ca Viktor Ianukovici să nu recurgă la armată împotriva manifestanţilor de la Kiev, iar, pe de altă parte, au furnizat ”sprijin deplin” pentru înlăturarea de la putere a lui Ianukovic.

Putin a făcut acestre acuzații într-un interviu  publicat miercuri şi citat de RIA Novosti.

Statele Unite au cerut Rusiei să facă tot ce-i stă în putere pentru ca preşedintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu uzeze de forță pentru a suprima protestele din Kiev, spune Putin în cadrul filmului ‘Ordinea Mondială 2018’, un colaj de interviuri realizat de Vladimir Soloviov, propagandistul Kremlinului.

La sfârșitul lunii februarie 2014, la o zi după cererea SUA către Rusia, Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, a spus Putin, menţionând că SUA le-a acordat ”sprijin complet celor care au comis lovitura de stat”.

”Ei bine, măcar dacă ar fi telefonat, dacă ar fi făcut ceva, dacă ar fi spus ceva. Măcar de-ar fi spus: ştiţi, există un astfel de lucru ca excesul celui care execută, dar noi nu ne-am dorit ca situaţia să evolueze în acest mod şi vom face totul pentru a aduce lucrurile în albia lor firească”, a afirmat Putin, potrivit căruia Statele Unite nu au înşelat niciodată Rusia atât de ”grosolan şi fără neruşinare”.

Vladimir Putin a spus că SUA au orchestrat ”revoluţia din Maidan” de la Kiev şi, prin urmare, este obligată să sprijine autorităţile actuale ucrainene.

Viktor Ianukovici a fost destituit prin votul parlamentului în timpul mişcării de protest, care cerea relaţii mai strânse cu Occidentul. Rusia a denunţat în mod repetat înlăturarea acestuia de la putere ca fiind o lovitură de stat orchestrată de Occident.

După înlăturarea lui Ianukovici şi preluarea puterii de către forţele pro occidentale în Ucraina, Rusia a ripostat prin anexarea Crimeii (sudul Ucrainei), unde se află baza Flotei ruse din Marea Neagră, şi prin sprijinirea insurecţiei separatiste din Doneţk şi Lugansk, două regiuni din estul teritoriului ucrainean ce se învecinează cu Rusia.

În conflictul din Donbas care durează de patru ani între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti sprijiniţi de Rusia și-au pierdut viața peste 10.000 de persoane, conform estimărilor ONU.

Președintele rus i-a reprezentat pe rebeli la negocierile de pace internaţionale și ignoră afirmaţiile că Moscova alimentează conflictul furnizând sprijin militar separatiştilor.

În interviu, Vladimir Putin a negat existenţa trupelor ruse în zona de conflict din estul Ucrainei.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…