Acasă Extern Rusia: baze militare permanente în Siria

Rusia: baze militare permanente în Siria

 Rusia va avea prezență militară permanentă la bazele navale și aeriene din Siria, a declarat marți ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu. Duma a ratificat acordul cu Damascul pentru a întări prezența rusă în Siria, a informat agenția de știri RIA.

Acordul semnat de Rusia și Siria, pe 18 ianuarie, va extinde facilitățile navale în Tartus, singurul punct de sprijin naval al Rusiei în Marea Mediterană și va acorda navelor de război rusești acces în apele și porturile siriene, a declarat Viktor Bondarev, șeful Comisiei superioare de Securitate și Apărare.

Ministrul Serghei Shoigu a declarat că : „Săptămâna trecută, comandantul-șef (președintele Vladimir Putin) a aprobat structura și bazele din Tartus și din Hmeimim (baza aeriană). Am început să formăm o prezență permanentă acolo”, a relatat  Agenția de știri RIA.

Baza navală Tartus, utilizată din timpul Uniunii Sovietice, este prea mică pentru a găzdui nave mari de război. Potrivit relatării RIA, acordul va permite Rusiei să păstreze 11 nave de război la Tartus, inclusiv nave nucleare. Acordul va dura 49 de ani și var putea fi prelungit.

Potrivit acordului, baza aeriană Hmeimim, de unde Rusia a lansat numeroase atacuri aeriene în  sprijinul președintelui Bashar al-Assad în timpul războiului cu rebelii, poate fi folosită de Rusia pe o perioadă nelimitată.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…