Acasă Extern Rusia cere reducerea personalului din ambasada britanică la Moscova

Rusia cere reducerea personalului din ambasada britanică la Moscova

Moscova a declarat că Marea Britanie trebuie să reducă „peste 50” de angajați din personalul său diplomatic și tehnic din Rusia, a afirmat, sâmbătă, Ministerul rus de Externe, informează Reuters.

Moscova a cerut separat o explicație oficială privind percheziționarea unui avion rusesc de pasageri, vineri,  pe aeropeortul de la Londra și a declarat că ar putea să își rezerve dreptul de a întreprinde acțiuni similare împotriva companiilor aeriene britanice din Rusia.

Mai mult de 100 de diplomați ruși au fost expulzați de diferite țări, inclusiv 23 din Marea Britanie, pentru a pedepsi Kremlinul împotriva atacului cu un agent neurotoxic asupra unui fost spion dublu și fiicei sale, în orășelul englez Salisbury.

Londra acuză Moscova de a fi responsabilă pentru atac. Rusia neagă categoric acest lucru și spune că acuzațiile fac parte dintr-un complot elaborat al Occidentului pentru a sabota relațiile Est-Vest și a izola Moscova.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe nu a spus cât personal diplomatic are Marea Britanie în Rusia, declarând că numărul personalului nu este public.

Putrătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Reuters că cererea ar însemna că Marea Britanie ar trebui să reducă „peste 50” de angajați care fac parte din personalul său diplomatic și tehnic în Rusia, care se adaugă celor 23 de diplomați care au plecat deja acasă.

„Am cerut paritatea. Britanicii au cu 50 de diplomați mai mult decât rușii „, a declarat Zakharova sâmbătă.

Întrebat dacă asta ar însemna că Londra va trebui acum să taie exact 50 de angajați din personal diplomatic și tehnic, ea a spus: „puțin peste 50”.

Marea Britanie trebuie acum să decidă cum vrea să facă reduceri în echipa diplomatică a Rusiei și poate fi forțată să concedieze personalul rusesc de sprijin, precum și să retragă diplomați pentru a satisface cererea Moscovei.

Rusia a ordonat închiderea consulatului britanic din Sankt Petersburg, la începutul acestei luni, în primul său demers privind represaliile.

Între timp, Ministerul Transporturilor din Rusia a cerut Marii Britanii să explice de ce avionul de pasageri Aeroflot a fost percheziționat vineri pe aeroportul Heathrow, ceea ce Ambasada Rusiei la Londra a numit o „provocare flagrantă”.

Marea Britanie a spus că percheziția a fost o măsură normală de securitate.

„Este o rutină pentru forțele britanice de frontieră să percheziționeze aeronave pentru a proteja Marea Britanie de crima organizată și de cei care încearcă să aducă droguri sau arme de foc în țară”, a declarat Ben Wallace, ministrul Securității, într-o declarație scrisă.

„Odată ce aceste controale au fost efectuate, avionul a fost lăsat să continue cu călătoria.”

Ministerul britanic de externe a declarat, sâmbătă, că intenționează să permită vizite în condiții de acces consular la Iulia Skripal, care se recuperează în spital împotriva tuturor așteptărilor și nu mai este în stare critică.

Ambasada Rusiei a spus că a contactat-o pe Viktoria Skripal, verișoara Iuliei. „După ce a primit confirmarea că starea Iulia Skripal se îmbunătățește și este capabilă să comunice, Viktoria a a spus că ar dori să meargă la Londra și să o viziteze”, a spus ambasada.

BBC, citând surse, a relatat vineri că Iulia este „conștientă și vorbește”, un factor care ar putea influența investigarea modului în care ea și tatăl ei au fost otrăviți.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…