Acasă Extern Rusia promite contramăsuri la creșterea prezenție militare a SUA în Norvegia

Rusia promite contramăsuri la creșterea prezenție militare a SUA în Norvegia

Rusia a promis joi că va lua contramăsuri la planul Norvegiei de a crește numărul de marinari americani staționați pe teritoriul său.

Oslo a anunțat marți că va cere Statele Unite, aliatul NATO, să trimită 700 de marinari pentru a se antrena în Norvegia începând din 2019, față de 330 cât sunt în prezent, și a declarat că trupele suplimentare se vor afla mai aproape de granița cu Rusia.

„Acest lucru face ca Norvegia să fie mai puțin previzibilă și ar putea provoca tensiuni în creștere, declanșând o cursa s înarmărilor și destabilizând situația din nordul Europei”, a afirmat Ambasada Rusiei într-o declarație pe pagina sa de Facebook.

„Considerăm că este în mod clar neprietenos și nu va rămâne fără consecințe”.

Oslo a devenit din ce în ce mai preocupată de Rusia, deoarece Moscova a anexat Crimeea în 2014, adăugând că vecinul mult mai mare este o amenințare directă.

Marinarii americani urmează să plece la sfârșitul acestui an după ce un contingent inițial a sosit în luna ianuarie 2017 pentru a se pregăti în condiții de iarnă. Ele sunt primele trupe străine care staționează în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Decizia a determinat Moscova să spună că se vor agrava relațiile bilaterale și vor spori tensiunile pe flancul nordic al NATO.

Miercuri, Flota Nordică a Rusiei a lansat un mare exercițiu naval în Marea Arctică Barents.

În cursul acestui an, Norvegia va găzdui cea mai mare manevră NATO din ultimele decenii.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…