Acasă Extern SUA a distrus o rețea iraniană de schimb valutar în Emiratele Arabe Unite

SUA a distrus o rețea iraniană de schimb valutar în Emiratele Arabe Unite

Statele Unite și Emiratele Arabe (EAU) Unite au distrus o rețea de finanțare a Iranului din Emiratele Arabe Unite, întrucât Washingtonul încearcă să limiteze comerțul iranian și accesul acestuia la valută în regiune, a declarat joi un oficial american, citat de Reuters

„Am întrerupt împreună o rețea de schimb valutar care transfera milioane de dolari către Forța Quds a Corpului Revoluționar Islamic al Iranului”, a declarat Sigal Mandelker, Subsecretar pentru Terorism și Informații Financiare la Trezoreria Statelor Unite.

Rețeaua a fost dezmembrată în luna mai. Schimburile valutare au folosit sistemul financiar din Emiratele Arabe Unite pentru a transfera lichidități din Iran și a le converti în dolari SUA pentru a fi utilizate de grupurile proxy sprijinite de Iran în regiune.

Rețeaua de schimb valutar, condusă de înalți oficiali ai băncii centrale din Iran, a falsificat documentele și a deghizat tranzacțiile în spatele unor companii, a declarat Mandelker reporterilor.

Nu a oferit detalii suplimentare despre operațiune. La începutul lunii iunie, Banca Centrală din Emiratele Arabe Unite a anunțat că a restricționat operațiunile a șapte case de schimb valutar pentru încălcări ale legislației anti-spălare a banilor și alte reglementări.

Iranul a denunțat campania SUA care îi afectează economia ca o ingerință nejustificată în afacerile sale.

Sigal Mandelker vizitează Emiratele Arabe Unite după ce a efectuat călătorii similare în Arabia Saudită și Kuweit pentru a obține sprijin în efortul Statelor Unite de a bloca Iranul, după ce președintele Donald Trump a decis să retragă SUA din Acordul nuclear cu Iranul și să reimpună de sancțiuni asupra Teheranului.

Mandelker a declarat că guvernele și instituțiile financiare din Golf au cooperat strâns cu Statele Unite pentru că au convenit asupra influenței maligne a Teheranului în regiune.

Mandelker a declarat că Washingtonul încearcă să contracareze comerțul iranian în general, nu doar vânzările sale de petrol și gaze, care asigură peste jumătate din încasările sale la export.

Dar, Washingtonul ar putea solicita întreruperea bruscă a afacerilor iraniene cu EAU. Dubaiul a servit în mod tradițional ca un hub pentru exporturile către Iran și a primit investiții iraniene în afacerile sale și pe piața imobiliară.

Exporturile din Emiratele Arabe Unite către Iran au totalizat 19,9 miliarde de dolari în 2017,  aproximativ 5% din produsul intern brut al EAU, potrivit datelor furnizate de Fondul Monetar Internațional.

Mandelker a declarat că Washingtonul a avut un „parteneriat excelent” cu EAU. „Lucrăm împreună pentru a lua măsuri semnificative (împotriva Iranului) pentru a-i perturba capacitatea de a se finanța singur”, a spus ea.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…