Acasă Extern Summitul Trump-Putin nu a fost atât de roz

Summitul Trump-Putin nu a fost atât de roz

Președintele american Donald Trump și-a apărat efortul de a construi o relație cu Vladimir Putin, într-un interviu difuzat vineri, după ce i-a adresat președintelui Putin o invitație oficială la Casa Albă, în această toamnă.

Summitul de la Helsinki a stârnit multe critici în rândul celor care au de câștigat dintr-o relație conflictuală întra SUA și Rusia. Când privim criticile aduse președintelui Trump, trebuie să privim care sunt statele care au de câștigat dintr-o relație conflictuală între cele două super-puteri și cine sunt cei care critică, întrucât foarte muți și-au construit întreaga carieră pe subiectul ”anti-Rusia”, ”anti-Putin”.

Marele câștig al summituli Trump-Putin este că a demonstrat lumii că, disputele pot fi rezolvate prin dialog.

Într-un interviu televizat, înregistrat joi, Donald Trump a spus că el și Putin s-au descurcat bine.

„Uite, adevărul este că ne-am descurcat bine”, a declarat Donald trump pentru televiziunea CNBC, adăugând că cei doi nu au fost de acord cu privire la tot.

„Așa că am avut o întâlnire care a durat mai mult de două ore. Nu a fost întotdeauna conciliere în acea întâlnire „, a spus Trump, fără a da detalii. „Am discutat multe lucruri minunate pentru ambele țări, sincer”.

La cinci zile după întâlnirea de la Helsinki, oficialii și parlamentarii din SUA nu știu despre ce au discutat ce doi liderii în sesiunea de două ore, unu la unu, doar în prezența translatorilor..

Donald Trump a afișat pe Twitter subiectele pe care el și Putin le-au abordat, dar nu a dat detalii. Secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Mike Pompeo, a declarat, joi, la ABC Radio Australia, că cei doi lideri „au abordat în discuții o gamă largă de probleme”, dar nu a dat detalii.

Siria și Ucraina

În timp ce oficialii americani au cerut informații despre summit, Moscova a oferit vineri fragmente din versiunea sa.

Ministrul rus al Apărării a declarat că a trimis propuneri detaliate la Washington privind organizarea revenirii în Siria a peste 1,7 milioane de refugiați, după încheierea acordurilor dintre Vladimir Putin și Donald Trump, informează agenția RIA.

Casa Albă și Departamentul de Stat nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la propunerile din Siria.

Președintele Putin a făcut, de asemenea, propuneri concrete pentru Donald Trump privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei, a informat agenția Interfax, citându-l pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov. Dar, nu a dat detalii în ce constau aceste propuneri.

Ambasadorul a declarat că Rusia este pregătită să discute despre noua întâlnire a celor doi lideri,  propusă de Washington, a informat agenția de știri Interfax.

Agențiile americane de informații au concluzionat anul trecut că Rusia a desfășurat o campanie de hacking și propagandă care vizau alegerile din 2016 din SUA, încercând să disiminze discordie și să compromită candidatul democrat, Hillary Clinton.

Președintele Putin a negat orice astfel de amestec, dar a declarat la conferința de presă comună de la Helsinki, că Moscova este deschisă pentru a furniza informații despre 4 milioane de dolari pe care o companie rusească, a acuzată în Rusia de spălare de bani, i-a folosit pentru a finanța campania electorală a lui Hilary Clinton și, de asemenea, l-a invitat pe procurorul Muller la Moscova să-i interogeheze pe ofițerii ruși acuzați de interferențe în campania electorală din SUA.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…