Acasă Extern Taberele de reeducare din Xinjiang

Taberele de reeducare din Xinjiang

În provincia Xinjiang din China, forțele chineze de securitate chineze au închis aproximativ 120.000 de membri ai minorității uighur în „lagăre de reeducare”, pentru a elimina radicalismul în grupul etnic musulman, a relatat Sputnik, citând surse.

Radio Asia Liberă (RFA), un post de știri susținut de Washington, unul dintre puținele surse media care relatează din regiunea Xinjiang, susține că un oficial din securitate chinez le-a vorbit despre programul de 18 de reeducare din închisorile chineze..

„Am mari relații cu șefii tuturor departamentelor guvernamentale și suntem în contact regulat, informându-ne reciproc despre situația actuală”, a declarat, joi,  oficialul sub anonimat. „Aproximativ 2.000 [de deținuți] provin din patru zone învecinate orașului Kashgar și alți 30.000 provin din 16 cartiere ale orașului Kashgar”.

Relatarea susține că centrele de reeducare sunt pline cu noi deținuți, majoritatea provenind din orașul Kashgar. Acest oraș a fost locul de fricțiune dintre guvernul central de la Beijing și grupul etnic local uighur, deoarece China a adoptat măsuri de securitate mai stricte la jumătatea anului 2016.

Revolta etniei uighur a coincis cu numirea lui Chen Quanguo, ca secretar general al provinciei. Chen a fost anterior secretar general al provinciei Tibet, în perioada 2011- 2016. În timpul mandatului său din Tibet situația securității s-a îmbunătățit,  dar grupurile pentru drepturile omului au spus că a folosit metode abuzive.

După preluarea mandatului în Xinjiang, unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Chen a fost să angajeze zeci de mii de ofițeri de poliție, la fel cum a făcut în Tibet. De asemenea, a impus crearea centrelor de reeducare pentru ce care se dovedesc a fi „nemaleabili din punct de vedere politic” sau rezistenți la ideologia statului chinez.

În luna septembrie, un raport al Human Rights Watch (HRW) cu privire la lagărelor de reeducare susținea că deținuții se aflau în detenție fără un proces echitabil. Unii deținuți se aflau în centrul de reeducare pentru infracțiuni religioase, cum ar fi „rugăciuni excesive”, în timp ce alții au accesat site-uri interzise. Raportul HRW descrie, de asemenea, condițiile inumane datorate supraaglomerării.

Beijingul descrie centrele de reeducare ca fiind locuri de eradicare a extremismului, menite să redirecționeze tendințele radicale ale celor trimiși acolo pentru ai ajuta să se reintegreze în societate.

Deși nu există cifre oficiale, numărul deținuților este estimat de RFA la de aproximativ 120.000. Maya Wang, ofițer HRW din China, care a cercetat în trecut taberele de reeducare din Beijing, a declarat, joi, pentru mass media occidentală că este de acord cu estimările RFA, deși a adăugat că estimările exacte sunt imposibil de obținut.

Wang a mai spus că unele estimări  cu privire la deținuții care se află în taberele de reeducare din Xinjiang, ar fi de 800.000. „Este ca o gaură neagră, unde sunt adăugați oamenii, dar nu ies din ea”.

Scopul real al centrelor de reeducare, a spus Wang, a fost acela de a spăla creierul uighurilor și de a dezasambla încet cultura lor pentru a o suplini cu cea a Beijingului”.  „În instituțiile de educație politică sunt învățați cântece patriotice și gândirea președintelui chinez, Xi Jinping, ca măsuri patriotice care îi ajută pe uighuri să iubească guvernul chinez”, a spus ea. „Este o represiune extremă și totuși complet tăcută”, a adăugat ea.

Cei aproape 11 milioane de uighuri din Xinjiang au o relație controversată cu Beijingul, deși provincia găzduiește apropa la fel de mulți chinezi,  cele două grupuri rareori se amestecă. Uighurii care au opinii islamice nu pot servi în guvern, și, în general, etnia trăiește în sărăcie, chiar și după standarde regionale.

Activitățile grupurile teroriste uighur islamice au stimulat măsuri de reprimare din partea  guvernului chinez. Tensiunile au explodat la mijlocul anului 2009, când uighurii au atacat chinezii din Urumqi, provocând răspunsul forțelor de securitate. Aproximativ 200 de persoane au fost ucise pe durata unei zile de revoltă.

Cel mai recent atac terorist din partea etniei uighur a avut loc în luna august, în 2016, când un islamist din Uighur a efectuat un atac cu mașină capcană împotriva ambasadei chineze din  Kârgâzstan, rănind trei angajați ai ambasadei.

 

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
  • Reabilitarea copiilor din taberele ISIS

    Copiii care au fost martori ai unor violențe devastatoare în Irak și Siria sunt tratați ps…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…