Acasă Extern Ucraina testează sistemele de rachete din SUA

Ucraina testează sistemele de rachete din SUA

Ucraina și-a testat marți sistemul de rachete Javelin pentru prima dată de la primirea armelor din Statele Unite, pentru a-și intensifica apărarea în conflictul cu separatiștii pro-ruși.

Washingtonul a fost unul dintre cei mai buni suporteri ai Kievului de la anexarea Crimeea de către Moscova în 2014 și izbucnirea ulterioară a luptelor în regiunea din estul Donbass din Ucraina, care a ucis peste 10.000 de persoane.

Kievul și Washingtonul consideră că sistemele antitanc vor ajuta Ucraina să își construiască capacitatea de apărare pe termen lung.

Statele Unite ale Americii declară că Javelins nu poate fi folosit efectiv pentru a prelua teritoriu, dar Rusia spune că furnizarea lor va destabiliza în continuare situația prin încurajarea utilizării forței.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat primul test al rachetelor pe Twitter: „În sfârșit a venit această zi”, a spus el. „Sunt recunoscător (Statelor Unite) … pentru decizia fermă că Ucraina ar trebui să fie înarmată”.

Testele au fost efectuate în nordul Ucrainei, departe de linia frontului estic. Intervențiile intermitente din regiunile estice au continuat în ciuda eforturilor de încetare a focului și a eforturilor diplomatice de pace.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează punerea în aplicare a Acordului de pace de la Minsk, „mult timp”, a avertizat marți despre o escaladare a luptei de-a lungul frontului.

„Invităm părțile să oprească imediat luptele … și să facă tot posibilul pentru a proteja populația civilă”, a declarat Reprezentantul Special al OSCE, Martin Sajdik, conform Reuters.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…