Acasă Extern Ungaria a depus în parlament Proiectul de lege anti-imigrație „Stop Soros”

Ungaria a depus în parlament Proiectul de lege anti-imigrație „Stop Soros”

Guvernul naționalist al Ungariei a introdus o lege care îl va împuternici pe ministrul de interne să interzică organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care sprijină migrația și prezintă un „risc pentru securitate națională”.

Proiectul de lege, prezentat marți în parlament, face parte din campania anti-imigrație a premierului Viktor Orban, care îl vizează și pe finanțatorul american George Soros, ale cărui activități filantropice susțin valorile liberale de a păstra deschise granițele Europei de Est.

Guvernul ungar a declarat că proiectul de lege propune un impozit de 25% pentru donațiilor străine către ONG-urile care sprijină migrația în Ungari  și are are totodată rolul de a descuraja imigrația ilegală care erodează stabilitatea europeană.

Ungaria și Polonia sunt conduse de guverne naționaliste care au avut divergențe cu liderii Uniunii Europene de la Bruxelles în legătură cu deviația spre autoritarism, care se abate de la standardele UE privind democrația și statul de drept.

În mesajele premierului Viktor Orban sunt susținute crezurile creștine conservatoare și sunt respinse valorile multiculturalismului. Mesajele lui Viktor Orban  sunt bine primite de majoritatea cetățenilor maghiari, partidul Fidesz este așteptat să obțină un al treilea mandat în alegeri generale din 8 aprilie.

Proiectul de lege spune că ONG-urile care „sponsorizează, organizează sau sprijină intrarea sau șederea cetățenilor țărilor terțe pe teritoriul ungar prin intermediul unei țări terțe … se califică drept organizații care sprijină migrația”.

O astfel de activitate, inclusiv campaniile de advocacy, recrutarea de voluntari, producerea de broșuri informative,  trebuie să fie aprobată de ministrul de interne, care ar putea refuza permisiunea dacă se consideră că un „risc pentru securitate națională”.

Dacă un ONG ar desfășura fără aprobare o astfel de activitate, procurorii maghiari ar putea acționa pentru a retrage certificatul de înmatriculare al ONG-urilor, paralizându-i activitatea și  aplicându-i  amenzi mari, iar în cele din urmă ONG-ul s-ar dizolva.

Organizațiile care sprijină migrația vor trebui să plătească impozite pentru finanțarea străină sau pentru bunurile pe care le primesc, se spune în proiectul de lege, cu o eventuală scutire de impozit în cazul în care servesc scopuri umanitare.

Activiștii care organizează sau sprijină migrația ar putea, de asemenea, să facă față unor ordine de restricționare care să îi împiedice să se apropie de granițele externe ale UE în Ungaria.

Premierul Orban s-a implicat în campania ”Stop Soros”, care se opune activităților finanțate de miliardarului George Soroș, în vârstă de 87 de ani, de origine maghiară.

Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG care acordă sprijin pentru drepturile juridice și umane ale diferitelor grupuri, inclusiv solicitanții de azil, a declarat că proiectul de lege este inacceptabil pentru că  ar servi scopuri politice.”Scopul proiectului de lege este să stigmatizeze anumite organizații civice pe care guvernul nu le place … și să le distanțeze de societate și, în cele din urmă, să facă imposibilă activitatea lor”, a declarat Comitetul Helsinki, care primește o mare parte din fondurile sale de la Soros.

Polonia, Ungaria și alte state membre ex-comuniste ale UE au o poziție puternică împotriva imigranților, deși numărul solicitanților de azil care doresc să rămână în aceste țări este foarte mic în comparație cu țările vest-europene.

Anul trecut, guvernul Orban a introdus o măsură care impune ONG-urilor care primesc bani din străinătate să se înregistreze la stat, trăgând un semnal de alarmă în UE și Statele Unite.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…