Acasă Intern CCR obligă premierul să SCHIMBE miniștrii care au primit aviz negativ la audierile din Parlament

CCR obligă premierul să SCHIMBE miniștrii care au primit aviz negativ la audierile din Parlament

Miniștrii care au primit aviz negativ la audierile din comisiile parlamentare de specialitate trebuie schimbați de premierul desemnat, se arată într-o decizie CCR din 2007, relatează stiripesurse.ro.

Confuzia a fost generată de Regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului:

„Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcția de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz” (Art.87, alin.4)

Decizia CCR nr. 356/2007 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Președintele României și Guvernul României, formulată de primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu:

„Cu privire la propunerea primului-ministru de numire a unui nou ministru, propus în condițiile art. 85 alin. (2) din Constituție, Curtea constată și reține următoarele:

Candidații la funcția de ministru înscriși pe lista Guvernului, propusă de candidatul pentru funcția de prim-ministru, sunt audiați de comisiile permanente ale Camerelor Parlamentului, competente potrivit obiectului de activitate al funcției candidatului de ministru și, pe baza constatărilor făcute, acestea emit avize favorabile sau avize de respingere; în cazul avizelor de respingere, candidatul pentru funcția de prim-ministru propune un alt candidat la funcția de ministru.”

În practica parlamentară s-au înregistrat mai multe cazuri de avize negative care au fost urmate de noi propuneri.

Decizia CCR ar putea fi motiv de contestare a unui guvern care primește votul de învestitură și are în componență miniștri cu avize negative.

Din cei 16 miniștri audiați pentru Guvernul Ludovic Orban II, au primit aviz negativ 12 candidați.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…