Acasă Mediu Nivelului mării crește accelerat

Nivelului mării crește accelerat

O echipă de oameni de știință a studiat date furnizate de sateliți timp de 25 de ani și au calculat că nivelul mării crește accelerat. Dacă tendința continuă, creșterea totală a nivelului mării până în 2100 ar putea fi de două ori mai mare decât proiecțiile estimate anterior.

Se observă de zeci de ani că nivelul mării crește, iar valurile în jur de 6,6 cm  sunt mai mari în 2014 decât în ​​1993. Pentru a studia cât de repede se ridică nivelul mării, cercetătorii au analizat măsurătorile altimetrului realizate de sateliți în  ultimii 25 de ani. Sateliții ale căror date au fost folosite sunt: TOPEX / Poseidon și cei trei sateliți Jason, precum și date referitoare la ecartamentul la sol și simulările climatice.

Cercetătorii au calculat că rata totală de creștere a nivelului mării se accelerează cu aproximativ 0,08 mm pe an. Această tendință ar putea însemna că mările vor crește cu cel puțin 10 mm pe an până la sfârșitul secolului, ceea ce va provoca haos pe orașele de coastă ale lumii.

„Această accelerare, determinată în principal de topirea accelerată a ghețarilor din Groenlanda și Antarctica, are potențialul de a dubla creșterea totală a nivelului mării până în 2100 în comparație cu proiecțiile care își asumă o rată constantă – până la mai mult de 60 cm în loc de 30 cm” a spus Steve Nerem, cercetător principal pe proiect. „Și aceasta este o estimare conservatoare, extrapolarea noastră presupunând că nivelul mării continuă să se schimbe în viitor, așa cum s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, date fiind schimbările majore pe care le vedem la ghețarii de astăzi”.

Cercetătorii au spus că studiile lor sunt doar începutul. Perioada de 25 de ani studiată până în prezent este suficient de lungă pentru ca accelerația să fie detectată, însă alte date vor fi colectate de proiectul Jason-3, aflat  în desfășurare și de alți sateliți de alimetrie, precum și de stații de sol mai avansate.

Echipa de cercetare a implicat oameni de știință de la Institutul de Cooperare pentru Cercetare în Științe ale Mediului (CIRES), Universitatea Boulder din Colorado, Universitatea de Sud din Florida, NASA Goddard Space Flight Center, Old Dominion University și Centrul Național de Cercetare Atmosferică.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…