Acasă Extern Ungaria alunecă pe scala corupției

Ungaria alunecă pe scala corupției

Ungaria a coborât din nou în acest an la indicele de corupție, continuând o tendință descendentă, sub conducerea liderului de dreapta Viktor Orban, care își exercită controlul asupra instanțelor și a mass-media, a declarat marți organizația de supraveghere Transparency International.

Ultimul raport al organizației privind percepția corupției în domeniul afacerilor situează Ungaria pe locul 45 pe o scală de la 0 la 100, cu 3 puncte mai puțin față de anul trecut și cu 10 puncte în scădere din 2012.

Asta înseamnă că Ungaria, membră a Uniunii Europene, este acum percepută ca fiind mai coruptă decât Muntenegru, un mic stat din fosta republică iugoslavă care a fost informat de Bruxelles că nu este suficient de curată pentru a se alătura blocului comunitar, a declarat pentru mass-media directorul general al Transparency International, Carl Dolan.

„Este puțin ironic faptul că UE spune Muntenegrului: „Nu poți fi membru pentru că ești prea corupt” și totuși ai un membru ca Ungaria”, a spus Dolan.

Oficialii maghiari nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Transparency International a spus că retrospectiva privind statul de drept în Ungaria ar putea fi în curând potrivit în Polonia, unde un alt partid de guvernământ a luat măsuri similare pentru a-și exercita controlul asupra instituțiilor. Acest lucru subliniază necesitatea ca UE să monitorizeze corupția în toate statele membre, așa cum se întâmplă deja în noile state membre ale UE, România și Bulgaria.

Transparency International a fost, de asemenea, „profund îngrijorată” de creșterea puterii Partidului Libertății Anti-Islam (FPO) din Austria, care se află în coaliția de guvernare și un membru al său este ministru de interne, a spus Dolan.

Monitorizarea regulată de către UE a numărului de cazuri de corupție și a provocărilor pentru statul de drept ar ajuta UE să urmărească tendințele îngrijorătoare din întreaga Europă, a afirmat Dolan.

Noua Zeelandă și Danemarca s-au clasat pe cel mai înalt pe indice, cu scoruri de 89 și 88, în timp ce Siria, Sudanul de Sud și Somalia au fost clasate pe locul cel mai scăzut cu scoruri de 14, 12 și 9, a afirmat Transparency International.

Scorul mediu pentru țările din UE și vestul Europei a fost de aproximativ 66, a spus grupul. Un scor de 100 este considerat „foarte curat”, în timp ce un scor de zero este foarte corupt.

UE a spus săptămâna trecută Muntenegrului și altor cinci state din Balcanii de Vest care doresc să adere la UE că trebuie să elimine corupția și să pună în aplicare reforme dificile înainte de a se alătura blocului comunitar. Scorul Muntenegrului a crescut cu un punct, la 46, fașă de anul trecut. Alte state din Balcanii de Vest au între 35 și 41 de puncte.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…