Acasă Extern Macedonia face progrese pentru aderarea la UE

Macedonia face progrese pentru aderarea la UE

Macedonia face progrese pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, laudând reformele recente făcute de Skopie și perspectiva soluționării disputei cronice cu Grecia în privința numelui.

Macedonia se numără printre cele șase state din Balcanii de Vest care doresc să devină membre ale Uniunii Europene.

Oficialii de la Bruxelles, în perspectiva aderării sunt atenți la războaiele etnice și la crima organizată, dar sunt dornici să împiedice influența rusă în regiune și au lansat o nouă campanie de integrare.

Cancelarul german Angela Merkel la o conferință de presă comună cu premierul macedonean Zoran Zaev, desfășurată la Berlin, a salutat recentele reforme judiciare din fosta republică iugoslavă care a făcut pași pentru îmbunătățirea transparenței.

Merkel s-a implicat în progresul negocierii Macedoniei cu Grecia asupra numelui Macedonia pentru a depăși obstacolele în perspective aderării la NATO și la UE. Grecia și Macedonia au fost de acord să intensifice negocierile în acest an pentru a încerca să rezolve această problemă înainte de summitul NATO din această vară.

Grecia, care este membră atât NATO cât și UE, obiectează cu privire la utilizarea numelui Macedonia ca denumire de țară, argumentând că ar putea implica revendicări teritoriale asupra regiunii sale de nord care are același nume.

„Sunt foarte mulțumită că … se avansează în discuții”, a spus Merkel. „În ultimii 10 ani, soluția nu a fost la fel de aproape ca acum și ar fi minunat dacă dificultățile rămase pot fi depășite”.

Premierul Zaev a spus: „Pentru Macedonia, nu există nicio alternativă la aderarea la NATO și la UE. Nu există nicio alternativă pentru întreaga regiune. ”

Din 1991, discuțiile dintre cele două state au fost neconcludente, când Macedonia s-a retras din fosta Iugoslavie. A fost admisă în Națiunile Unite în 1993 sub numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Însă Skopje a declarat la începutul acestei luni că este gata să adauge un nume geografic de identificare pentru a ajuta la rezolvarea disputei.

Celelalte state din Balcanii de Vest sunt Serbia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia și Albania.

Merkel a promis, de asemenea, că va încerca să grăbească procesul uneori lent de eliberare a fondurilor UE alocate Balcanilor.

„Noi, europenii, avem uneori nevoie de prea mult timp. Nu este neapărat o chestiune cât de mulți bani, ci de cât timpul alocat”, a spus Merkel, subliniind procedurile de planificare îndelungată pentru proiecte precum construcția de autostrăzi ar putea crea frustrări locale.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…